skip to Main Content

Tehnološki fakultet UNTZ i INZ potpisali Sporazum o saradnji

Sead Ćatić, dekan, i Indira Šestan prodekanesa Tehnološkog fakulteta u Tuzli (TFT), boravili su danas u posjeti Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). Povod posjete je bio potpisivanje Sporazuma o saradnji TFT-a i INZ-a, koje je upriličeno nakon sastanka. INZ su predstavljali rukovoditelji Zavoda za javno zdravstvo Fadil Šabović, Zavoda za zaštitu bilja Kasim Velić i Veterinarskog zavoda Muhamed Gladan, te menadžer za kvalitet Benjamin Čaušević.

Saradnja definirana Sporazumom ostvarivat će se putem prijave i učestvovanja istraživača TFT i INZ u budućim kantonalnim, federalnim, državnim i međunarodnim naučno-istraživačkim projektima/programima, posebno na programima predpristupnih fondova EU, intenziviranje saradnje sa državama okruženja, koje su potpisnice međudržavnog ugovora o naučno-nastavnoj saradnji.

Planirana je i razmjena stručnih iskustava kroz zajedničko učestvovanje stručnjaka TFT i INZ na rješavanju problema iz prakse (rad na tehničkim izvještajima, ekspertiza, studija itd.), učešće stručnjaka INZ u nastavnom procesu na TFT u skladu sa nastavnim potrebama i Zakonom o visokom obrazovanju Kantona i Federacije BiH, unaprijeđenje nastavnog procesa, podrška naučno-istraživačkom radu u pojedinim oblastima od interesa za TFT i INZ, te formiranje zajedničkih timova u poslovima sa drugim institucijama od interesa za TFT i INZ.

Tehnološki fakultet je najstarija organizacijska jedinica Univerziteta u Tuzli. Počeci rada sežu u 1959. godinu, kada je u amfiteatar prvi put ušlo oko 120 brucoša iz skoro svih krajeva bivše Jugoslavije. Osnivanjem Univerziteta u Tuzli 1976. godine, Tehnološki fakultet nastavlja svoj rad u njegovom sastavu.

Danas je Tehnološki fakultet je Centar za sistemska istraživanja sa firmama velikog i srednjeg biznisa. Tokom proteklih 63 godine urađen je veliki broj značajnih studija i projekata u oblasti razvoja privrede, ne samo u regiji i BiH nego i regionu, a prije INZ-a uspostavio je saradnju sa akademskim institucijama u Mariboru (Slovenija), Osijeku i Zagrebu (Hrvatska), Trondhajmu (Norveška), Pahangu (Malezija), Skoplju i Štipu (Makedonija), Novom Sadu (Srbija), te Banja Luka i Istočno Sarajevo (BiH).

Back To Top