skip to Main Content

Svjetski dan zdravlja: Radionice za najmlađe u PPU Abakus

Povodom Svjetskog dana zdravlja, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) održao je dvije interaktivne radionice za mališane u predškolskoj ustanovi Abakus.

Teme su bile Zdravlje i pravilna prehrana, te važnost tjesne aktivnosti, lične higijene.

Sa starijom vrtičkom grupom urađena je vježba pravilnog balansiranja namirnica na tanjiru.

U radionicama se na zanimljiv i njima primjeren način govori o zdravoj ishrani i prehrambenim navikama, jer se one stiču od najranijih dana.

INZ i njegovo Odjeljenje za promociju zdravlja u vrtićima u Zeničko-dobojskom kantonu organizira slične radionice – igraonice, tokom cijele godine, na kojima mališanima se pokušavaju približiti osnovne nutricionističke savjete i poruke.

U vrtićima pripreme grupe mališana prema njihovom uzrastu, sa kojima nutricionistica i zaposlenice INZ-a razgovaraju o tome šta oni vole ili ne vole jesti, igra igre prepoznavanja voća i povrća, zdravih i manje zdravih namirnica. mališani imaju i “praktični” dio radionice, gdje pripreme i jedu zdrave namirnice, uglavnom voće.

Plan je da se koracima, malo po malo, djeca uče o pravilnim prehrambenim navikama koje, ako steknu u ovoj najranijoj dobi, prema brojnim istraživanjima, zadržati će i kao odrasli ljudi.

-Tako bismo dugoročno utjecali na smanjenje broja pretilih ljudi u našoj zemlji, ali i brojnih, s tim povezanih, hroničnih oboljenja.

Također, jedan od koraka je i rad na poboljšanju trenutnih jelovnika u našim vrtićima, što će biti sljedeća stepenica nakon odrađenih radionica s djecom.

Plan je da se ove radionice provedu i u vrtićima drugih općina i gradova u našem kantonu.

Back To Top