skip to Main Content

SVJETSKI DAN VETERINARA 2024. – Veterinari su ključni zdravstveni radnici

Svjetski dan veterinara obilježava se svake godine posljednje subote u aprilu kako bi se odalo priznanje radu veterinara širom svijeta i njihovom doprinosu u poboljšanju zdravlja i dobrobiti životinja, kao i javnom zdravlju.

U 2024. godini ovaj dan se obilježava 27. aprila. Razlozi zbog kojih se obilježava Svjetski dan veterinara su višestruki i ističu veliki uticaj koji veterinari imaju na dobrobit životinja, kao i na dobrobit ljudi.

Svjetska veterinarska asocijacija (WVA), globalna organizacija koja predstavlja veterinare širom svijeta, ustanovila je 2000. godine Svjetski dan veterinara.

Ovom odlukom prepoznata je kritična uloga koju veterinari imaju u očuvanju zdravlja životinja, kao i njen značajan uticaj na zdravlje i dobrobit ljudi.

Odabrani datum za Svjetski dan veterinara ima i poseban značaj.

Poklapa se sa godišnjicom osnivanja Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE / WOAH). Ova zajednička komemoracija snažno naglašava zajedničke napore veterinara širom svijeta u zaštiti zdravlja životinja i zdravlja ljudi.

Svjetska veterinarska asocijacija (WVA) je strateški uspostavila godišnju temu Svjetskog dana veterinara. Ova tema služi za isticanje specifičnog aspekta veterinarske medicine, podizanje svijesti o njenoj važnosti i prikazivanje različitih uloga koje veterinari imaju.

Tema Svjetskog dana veterinara 2024. godine je „Veterinari su ključni zdravstveni radnici“, a naglašava ključnu ulogu veterinara ne samo u zdravlju životinja već i u prevenciji zoonoza – bolesti prenosivih između životinja i ljudi.

Jedan od najvažnijih ciljeva Svjetskog dana veterinara je podizanje svijesti o značaju i ulozi veterinarske profesije. Veterinari imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja životinja, a što se direktno odražava na zdravlje i dobrobit ljudi.

Oni ne samo da su na prvim linijama i liječe bolesne i ozlijeđene životinje, već imaju i vitalnu ulogu u sprječavanju izbijanja bolesti koje bi mogle uticati na populaciju životinja i ljudi, kao što su zarazne bolesti koje se prenose sa životinja na ljude (zoonoze).

Pažljivim praćenjem zdravlja stoke i provođenjem preventivnih mjera, veterinari osiguravaju sigurnost opskrbe hranom, štiteći ljude od bolesti koje se prenose hranom.

Pored toga, aktivno učestvuju i rade na problemu antimikrobne rezistencije (AMR) kao jednog od gorućih problema današnjice, te i na taj način doprinose zaštiti zdravlja i dobrobiti ljudi.

Također, veterinari su prepoznali značaj i u potpunosti prihvatili pristup Jednog Zdravlja (eng. One Health), a koji zapravo naglašava da su zdravlje ljudi, životinja i okoliša neraskidivo povezani, te da se samo kvalitetnim timskim radom profesionalaca iz različitih oblasti može osigurati prevencija, pripremljenost i najkvalitetniji odgovor na mnogobrojne zdravstvene izazove.

To se posebno odnosi na izazove koje nam donose potencijalne buduće epidemije / pandemije.

Veterinarski profesionalci u Bosni i Hercegovini (BiH) su suočeni sa brojnim izazovima i nalaze se u nezahvalnoj poziciji.

Veterinarska struka u BiH je zanemarivana već duži niz godina, što se nažalost negativno reflektuje i na situaciju na terenu.

Teški uslovi rada, nedostatak finansijskih sredstava, neusklađena zakonska regulativa, doveli su na rub ponora i samu veterinarsku struku, koja se već dugi niz godina skoro samostalno bori sa mnogim izazovima, a naročito sa zaraznim oboljenjima životinja zoonoznog karaktera (oboljenja prenosiva sa životinja na ljude).

Ukoliko se nešto hitno ne poduzme na poboljšanju uslova rada i opremljenosti veterinarskih profesionalaca, te prepoznavanju njihove uloge i značaja, ovakvo stanje moglo bi posljedično dovesti i do oboljevanja većeg broja ljudi i izbijanja epidemije.

Ipak, gledajući u budućnost, Svjetski dan veterinara ima za cilj promovisati oblast veterinarske medicine kao uzbudljivu karijeru za mlade ljude. Ova profesija nudi jedinstven spoj naučnog znanja, nepokolebljivog saosećanja i izuzetnih vještina rješavanja problema.

Svjetski dan veterinara baca svjetlo na višestruki svijet veterinarske medicine, od liječenja voljenih kućnih ljubimaca do provođenja revolucionarnih istraživanja i očuvanja javnog zdravlja, ovaj dan služi kao inspiracija budućim generacijama da razmisle o ovoj plemenitoj profesiji.

U konačnici, Svjetski dan veterinara skreće prijeko potrebnu pažnju na važnost zdravlja i dobrobiti životinja, njegujući svijet sa više suosjećanja za sva stvorenja. Veterinari se zalažu za dobrobit životinja zalažući se za odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca, etičke poljoprivredne prakse i human tretman prema svim stvorenjima.

UVAŽENE I DRAGE KOLEGICE I KOLEGE, SRETAN VAM SVJETSKI DAN VETERINARA.

VETERINARSKI ZAVOD
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top