skip to Main Content

SVJETSKI DAN UHA I SLUHA

Svake godine 3. mart se obilježava kao Svjetski dan uha i sluha. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije četiri od 1.000 beba rađaju se sa oštećenjem sluha. Također, svaki deseti čovjek u svjetskoj populaciji pati od nekog poremećaja sluha. Izlaganje buci može uzrokovati prolazni ili trajni gubitak sluha. Sluh mogućava djetetu da prepozna glasove, zvukove, opasnost, razvije govor, društvene vještine, ličnost, ponašanje, komunicira, orjentiše se. Gubitak sluha, naravno, nema veze s nedostatkom inteligencije, ali može imati negativan uticaj na djetetov razvoj i učenje, posebno u prvoj školskoj godini.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (Služba za školsku higijenu i Virtuelni centar za promociju zdravlja i prevenciju) obilježit će  Svjetski dan uha i sluha 3. marta 2017. godine. Planiran je niz aktivnosti koje imaju za cilj da građanstvu približe značaj ovog problema, te da se pruži doprinos razbijanju stigmatizacije osoba koje imaju poteškoće sa sluhom.

Također, naša Služba za školsku higijenu svake godine redovno provodi skrining preglede sluha za sve prvačiće u svim centralnim i područnim osnovnim školama u ZDK.

Smatra se da se na 1.000 djece rađa jedno do dvoje djece sa oštećenim sluhom, dok je oštećenje sluha u nekim rizičnim grupama djece oko 30-50 puta češće nego u općoj populaciji. Oko 70% svih oštećenja sluha uslovljeno je nepovoljnim faktorima prije i u toku poroda.

U okviru aktivnosti tokom 2016. godine pregledano je 3477 učenika prvih razreda u 61 centralnoj i 125 područnih osnovnih škola na području ZDK. Od tog broja, kod 53 (1,5%) učenika utvrđen je problem sa sluhom, te su ovi učenici upućeni na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu. U dosadašnjem radu Službe od 2013./14. do 2016/17. školske godine ukupno je pregledano 11.052 djece, a na dalju dijagnostičku obradu upućeno 299 (2,7%) djece.

Gubitak sluha nema veze sa nedostatkom inteligencije, ali može imati negativan uticaj na dijetetov razvoj i učenje, posebno pri polasku dijeteta u školu.

Naši partneri u provođenju ovih aktivnosti su: Srednja muzička škola Zenica, Osnovna muzička škola Zenica, Medicinska škola Zenica, JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Učenici i nastavnici muzičkih škola pridružiti će se obilježavanju kampanje na taj način što će 3. marta (petak) u 10:00 izaći na glavni trg svoje općine sa udaračkim instrumentima, prošetali se glavnom gradskom ulicom i privlačili pažnju prolaznika koristeći ove udaračke instrumente. Istovremeno, djeca i zaposlenici vrtića, kao i učenici Medicinske škole Zenica vršiti su podjelu zdravstveno-odgojnog materijala prolaznicima.

 

Koliko je sluh važan, shvaćamo tek kad ga (iz)gubimo.

 

Praktični savjeti:

–              Ne izlažite se zvuku većem od 85 db. Ako ipak morate biti izloženi buci, svakih 15 minuta napravite pauzu u tišini;

–              Koristite zaštitna sredstva za uši. Nabaviti ih možete u svakoj apoteci;

–              Ako morate povisiti glas da bi vas drugi čuli, znajte da je Vaše okruženje preglasno!

–              Nemojte voziti automobil punom brzinom sa otvorenim prozorom;

–              Ako vozite motor, obavezno zaštite uši;

–              Ako slušate muziku sa slušalicama, nemojte povećavati zvuk preko 60% od maksimalne glasnoće zvuka;

–              Nemojte stajati blizu zvučnika ili pojačivača zvuka;

–              Odmah rješavajte infekcije uha, otiđite ljekaru;

–              Ako primijetite gubitak sluha ili bol u uhu – obratite se ljekaru.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top