skip to Main Content

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2. april Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi skrenula pažnju na potrebu poboljšanja kvaliteta života osoba s autističnim poremećajima, da bi mogle živjeti ispunjen i smislen život kao sastavni dio društva.

Autizam je neuro-razvojni poremećaj od kojeg u ovome trenutku pati više desetina miliona  ljudi u svijetu. Ono što karakteriše ovaj poremećaj jesu problemi u komunikaciji, kao i ponavljajuće ponašanje.

Uzroci autizma, uprkos nizu istraživanja, nisu posve razjašnjeni. Radi se zapravo o cijelom spektru poremećaja koji ima svoje genetske i okolišne uzroke – posebno je opasno ukoliko tokom trudnoće majka oboli od rubeole ili koristi alkohol i kokain.

Glavne karakteristike autizma su:
– teškoće u socijalnim interakcijama,
– teškoće verbalne i neverbalne komunikacije,
– neuobičajeno ponašanje,
– ograničene aktivnosti i interesi te različite motoričke smetnje.

Uz ove specifične simptome često postoji i niz nespecifičnih simptoma, kao što su:
• fobije
• poremećaji ishrane i spavanja
• napadi bijesa
• autoagresivnost

Osobe sa autizmom mogu razviti preosjetljivost na zvukove, dodire, ukuse, mirise, svjetlost i boje. Neke osobe sa autizmom mogu da žive djelimično nezavisne, dok će drugima biti neophodna dodatna podrška tokom čitavog života. Autizam se obično razvije u prve tri godine života, a pogođeno je pet puta više dječaka nego djevojčica.

INZ.BA

Back To Top