skip to Main Content

Svjetski dan srca – akcija INZ u petak u 11 na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici

Svjetski dan srca podsjetnik je svima širom svijeta na brigu o zdravlju vlastitog srca.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) vodeći su javnozdravstveni problem kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. Odnose najviše života – čak 18,6 miliona godišnje!

Može biti uzrokovan kombinacijom socio-ekonomskih, bihevioralnih i okolišnih faktora rizika, uključujući visok krvni pritisak, nezdravu ishranu, visok holesterol, dijabetes, zagađenje zraka, gojaznost, upotrebu duhana, bolesti bubrega, fizičku neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola i stres.

Sve smjernice ukazuju na potrebu za održavanjem zdrave tjelesne težine, uvođenje fizičke aktivnosti u naš stil života i prestanak pušenja kao neki od ključnih faktora za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Način života i genetika također igraju ulogu pa je informisanje o faktorima rizika važan prvi korak.

Naše prehrambene navike direktno su povezane s rizikom od srčanih bolesti. Zdrava ishrana je ključna za prevenciju i liječenje kardiovaskularnih bolesti i faktora rizika, kao što su dijabetes i gojaznost. Svakodnevno konzumiranje raznovrsne svježe i cjelovite hrane može vam pomoći da dobijete prave količine esencijalnih nutrijenata kako biste smanjili rizik od KVB-a i pomogli vam da živite zdraviji i aktivniji život. Zdrava ishrana je posebno važna za malu djecu, jer podržava njihov razvoj i postavlja standard koji će slijediti kasnije u životu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će u petak, 29.09.2023. godine sa početkom u 11:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici obilježiti Svjetski  dan srca pod motom “Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce”. 

Uz info štand sa distribucijom promotivnog materijala prisutnima će se mjeriti krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Vrlo je važno kontrolisati svoje zdravstveno stanje, naročito kad uzmemo u obzir činjenicu da je visok krvni pritisak broj jedan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, a zove se i „tihi ubica“ jer obično nema znakova upozorenja ili simptoma.

Back To Top