skip to Main Content

Svjetski dan osteoporoze – INZ.BA

Svake godine, 20. oktobra, obilježava se Svjetski dan osteoporoze kojim se želi podići globalna svijest o prevenciji, dijagnostici i liječenju osteoporoze i metaboličkih bolesti kostiju.

Prema podacima Zavoda za statistiku u BiH ima oko 540.000 žena u postmenopauzalnoj dobi. Ukoliko se primjeni svjetski standard da je osteoporoza zasigurno prisutna kod 30% žena starijih od 50 godina, lako je izračunati da u BiH trenutno ima oko 162.000 žena oboljelih od osteoporoze, a zbog produženja životnog vijeka i žena i muškaraca predviđa se da će do 2025. godine biti 60% više osoba s osteoporozom. Naglasak je na činjenici da se unatoč adekvatnom liječenju preloma, u čak 80% slučajeva ne prepozna osteoporoza niti se liječi, iako učinkovito liječenje osteoporoze smanjuje rizik nastanka nove frakture (preloma) za 30 do 70%.

U svijetu, osteoporoza uzrokuje više od 9 miliona preloma godišnje, (procjene iz 2000.godine) što rezultira sa prelomom svake 3 sekunde, od čega 1,6 miliona preloma kuka, 1,7 miliona preloma podlaktice, te 1,4 miliona sa kliničkim prelomima kralježnice.

Klinička slika

Problem kod ove bolesti je to što protiče najčešće bez simptoma, do trenutka kada nastaju najteže posljedice, odnosno frakture. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima ili jednostavno starenju. Smanjenje koštane gustine je praćeno i uvećanim rizikom za nastanak preloma, često nakon minimalnih trauma. Njen neizbježan pratilac je visoka učestalost preloma pršljenskih tijela i vrata butne kosti sa velikim patnjama i invalidnošću.

Liječenje

Ukoliko vam je dijagnosticirana osteoporoza liječenje podrazumijeva:

  1. promjenu životnih navika
  2. lijekove koji će spriječiti dalji gubitak koštane mase
  3. mjere prevencije i sprječavanje padova koji bi mogli dovesti do preloma kosti

 

  1. Kada se govori o promjeni životnih navika, misli se prije svega na:

– povećanje unosa kalcijuma kroz ishranu ili suplemente

– pojačan obim fizičkih aktivnosti

– prestanak pušenja

– smanjenje konzumiranja alkohola

– pojačano, ali ograničeno izlaganje suncu radi korekcije nedostatka vitamina D i pojačan unos suplemenata vitamina D.

Ljekar vam takođe može preporučiti smanjenje ili prestanak korištenja nekih lijekova koji mogu biti uzrok osteoporoze. Kortikosteroidi i neki lijekovi koji se koriste u tretmanu drugih stanja kao što su astma ili artritis mogu uzrokovati osteoporozu, pa bi trebalo smanjiti dozu.

  1. Liječenje osteoporoze lijekovima

Danas postoje dvije velike grupe lijekova koje se koriste u liječenju osteoporoze: lijekovi koji sprečavaju koštanu razgradnju i lijekovi koji stimulišu koštanu izgradnju.

Za obe vrste terapije najvažnija je dokazana efikasnost u smanjenju broja preloma.

U tretmanu svakog pacijenta sa osteoporozom vrlo je važno registrovati nivo D vitamina u krvi i korigovati eventualni deficit. Ispitivanja u Europi su pokazala da više od polovine žena sa osteoporozom nakon 50. godine ima snižen D vitamin u krvi i da oboljele žene i pored savjeta uglavnom neredovno koriste D vitamin.

  1. Prevencija osteoporoze

Najvažniji faktori u prevenciji osteoporoze su:

– fizička aktivnost

– ishrana

– zdrave životne navike

Fizička aktivnost posebno je važna još u mladosti, odnosno dobi prije 30. godine života zato što omogućava da dostignemo svoju maximalnu koštanu masu koja predstavlja dobar zalog za budućnost. Fizička aktivnost omogućuje mehaničku tenziju kostiju koja je važan poticaj za koštanu izgradnju. U starijoj je dobi efekat tjelesne aktivnosti nešto manje značajan, ali ipak usporava gubitak koštane mase.

Vježbanje, prilagođeno životnoj dobi, kao što je trčanje, plesanje, sportovi s reketom ili s utezima, duge šetnje najbolji su izbor za svakoga.

INZ.BA

Back To Top