skip to Main Content

SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA, 20.03.2017. GODINE

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. marta svake godine, kako bi se promovisalo poboljšanje oralnog zdravlja širom svijeta.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u sklopu obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja organizuje interaktivno predavanje i radionicu u prostorijama Vrtića Radost JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica 17.03.2017. godine u 10:00 sati.

Dr. Maida Terzić će djeci približiti značaj oralnog zdravlja. Prezentovat će se način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice i zuba, uz razgovor s njima, te video materijale namijenjene za ovu svrhu.

 Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane provodit će planiranom dinamikom tokom ove školske godine edukaciju o oralnoj higijeni u svim vrtićima na području Zeničko-dobojskog kantona.

Glavni partner u provođenju ovih aktivnosti jeste svjetski poznati brend CURAPROX koji je podržao akciju Instituta tako što je donirao četkice i diplome za sve mališane preškolskog uzrasta u vrtićima širom Zeničko-dobojskog kantona.

Pravilno i temeljito perite zube četkicom te koristite konac za zube ili međuzubnu četkicu, kao i rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno. Redovno mijenjajte četkicu. Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje – zdravi zubi su zdrav život.

 

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Služba za školsku higijenu

Virtuelni centar za promociju zdravlja i prevenciju

 

 

Back To Top