skip to Main Content

Seminar povodom Svjetskog dana hrane – INZ.BA

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, danas u Hotelu Zenica je održan seminar na temu  “Pčelinji proizvodi – savršeni darovi prirode” kojeg je organizovala Služba za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u sklopu zdravstveno promotivnih aktivnosti. Seminaru je prisustvovao veliki broj zainteresovanih iz Zenice i drugih gradova.

Savremena primjena pčelinjih proizvoda u prehrani, medicini, farmaciji, kozmetici, apiterapiji, narodnoj medicini temelji se na drevnoj praksi, ali i istraživanjima koja dokumentuju izuzetne efekte pčelinjih proizvoda.

Po hemijskom sastavu i svojim funkcionalnim svojstvima pčelinji proizvodi su savršen dar prirode čovjeku kao hrana, ali i kao lijek.

Da bi nahranili oko milijardu gladnih ljudi u svijetu potrebno je povećati proizvodnju osnovnih životnih namirnica za 60 posto.

Uvodno izlaganje i riječi dobrodošlice mnogobrojnim učesnicima je uputio prof.dr. Smajil Durmišević.
Učesnici skupa su bili zdravstveni profesionalci iz oblasti javnog zdravstva, zadrugari sa područja općina, kantona i Federacije BiH, sanitarni, veterinarski i tržišni inspektori, predstavnici vladinih ustanova, nevladinih organizacija i preduzeća i udruženja za proizvodnju, uvoz i promet životnih namirnica i gotove hrane.
O značaju Međunarodnog dana hrane govorili su  prof.dr. Durmišević i Melita Lelić, diplomirana med.sestra iz  Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. O značaju pčelinjih proizvoda kao savršenih darova prirode govorio je dr. Midhat Jašić sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Tuzle, dok je temu “Enzimske aktivnosti u medu” imao Benjamin Čaušević, diplomirani inžinjer prehrambenih tehnologija sa INZ-a.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top