skip to Main Content

Svjetski dan hepatitisa – virusni hepatitis je rastući svjetski zdravstveni problem

Svjetski dan hepatitisa – virusni hepatitis je rastući svjetski zdravstveni problem

Svake se godine, u cijelom svijetu, 28. jula obilježava Svjetski dan hepatitisa. Datum je određen na dan rođenja američkog naučnika Berija Blumberga (Baruch Samuel Blumberg) koji je zaslužan za otkrivanje hepatitis B virusa i razvoj vakcine protiv njega.

Ovogodišnji moto i ključne poruke Svjetske zdravstvene organizacije povodom Svjetskog dana  hepatitisa odvijaju se kroz kampanju  „Testiraj. Tretiraj. Hepatitis.“ (Test. Treat. Hepatitis.)

Prema informacijama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), aktivnosti koje pridonose eliminaciji hepatitisa su podizanje svijesti stanovništva, edukacija i informisanje, testiranje i pravovremeno dijagnosticiranje, liječenje, ciljane prevencije koje se odnose na rutinsko vakcinisanje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih derivata u sistemu zdravstvene  zaštite, te prevencija rizičnog korištenja droga (programi smanjenja štete).

Nekoliko vrsta

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je u svijetu zaraženo oko 325 miliona osoba, ali i to da oko 90 posto zaraženih ne zna da je zaraženo.

Svake godine u svijetu od hepatitisa umre oko milion i 300 hiljada ljudi, što je jednako broju umrlih od HIV-a/AIDS-a, tuberkuloze (TBC) i malarije.

Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njenih ćelija (hepatocita).

Do sada je otkriveno nekoliko različitih virusa hepatitisa i označavaju se slovima abecede: A, B, C, D, E…

Svi ovi hepatitisi se razlikuju po načinima prijenosa, dužini inkubacije, težini bolesti, mogućnosti prelaska u hroničnu upalu tj. hronični hepatitis i razvoju teških komplikacija kao što su ciroza jetre i karcinom jetre.

Hepatitis A je zarazna bolest koja se prenosi uglavnom putem konzumacije hrane ili pitke vode koja je zatrovana fekalijama zaražene osobe. Poznata je pod imenima „zarazna žutica“ ili „bolest prljavih ruku“.

Bolest se spriječava higijenskim mjerama (pranje ruku, osiguravanje zdravstveno ispravne vode, pravilna termička obrada hrane) te vakcinisanjem protiv hepatitisa A. U Zeničko dobojskom kantonu broj oboljelih od hepatitisa A je znatno smanjen, te su posljednji slučajevi prijavljeni 2013. godine (deset oboljelih).

Hepatitis B i C nazivaju se i “tihim ubicama” – simptomi su vrlo često blagi ili neprepoznatljivi, a bolest može prijeći u hronični oblik s ozbiljnim komplikacijama i razvojem ciroze i karcinoma jetre ukoliko se na vrijeme ne prepozna i ne liječi.

Procjenjuje se da svaki dvanaesti (12.) stanovnik Zemlje ima hronični hepatitis B ili C. Vakcina protiv hepatitisa B postoji! Vakcina protiv hepatitisa C ne postoji, ali hepatitis C se može izliječiti, kažu u INZ-u!

Hepatitis B se prenosi kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama (tj. slina, sperma i vaginalna tekućina) zaražene osobe. Može se prenijeti s majke na dijete tokom poroda.

Za sprječavanje zaraze hepatitisom B je važno vakcinisanje te zdravstveno prosvjećivanje opće populacije o sprječavanju spolnog prijenosa (pravilnom upotrebom kondoma), sprječavanju prijenosa virusa zaraženim priborom za intravensko ubrizgavanje droga, korištenju sterilnih instrumenata i jednokratnog sterilnog materijala pri raznim medicinskim zahvatima.

Simptomi i posljedice

HCV se prvenstveno prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom krvlju. U rijetkim slučajevima može se prenijeti spolnim odnosima i tokom poroda. Hepatitis C se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktima.

Obzirom da nema vakcine za hepatitis C potrebno je raditi na zdravstvenom prosvjećivanju (izbjegavanje dijeljenja igala i drugih predmeta, kao što su četkice za zube, žileti ili makazice za nokte sa zaraženom osobom, izbjegavanje tetovaža ili pirsinga u nelicenciranim objektima). HCV se ne širi ljubljenjem, respiratornim putem (kihanje, kašljanje), hranom, vodom ili socijalnim kontaktom (rukovanjem, grljenjem), stoga osobe koje su HCV pozitivne ne smiju biti isključene iz škole, posla, igre, vrtića i svakodnevnog života.

U posljednih pet godina Institutu za zdravlje i sigurnost hrane prijavljeno je 187 slučajeva hepatitisa B (sa najvećim brojem prijavljenih 2013. godine – 59 slučajeva), a 99 slučajeva hepatitisa C.

Koji su simptomi hepatitisa – najopasnije od svega, osoba može biti zaražena,  a da i ne zna. U blagoj formi (ako se i pojave) simptomi su umor, tupa bol ispod desnog rebarnog luka, gubitak apetita, bol u mišićima i tetivama, proljev, povraćanje ili žutica (rijetko).

Testirati na hepatitis se trebaju osobe koje uzimaju ili su uzimale opojne druge putem injekcije ili „šmrkanjem“, djeca majki zaraženih HCV-om, osobe rizičnog seksualnog ponašanja, osobe na dijalizi, hemofiličari, osobe koje su primale transfuziju ili su liječene krvnim derivatima prije aprila 1993. godine.

Posljedice nečinjenja ili zanemarivanja ove opasnosti su hronični hepatitis, ciroza jetre, rak jetre, zatajenje jetre – transplantacija, smrt.

Pozivamo vas da higijenskim navikama, stalnim pranjem ruku, korištenjem sterilnih igala, upotrebom kondoma i pravovremenim testiranjem smanjimo broj oboljelih i umrlih u našoj državi.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top