skip to Main Content

Svjetski dan čistih ruku

Svjetski dan čistih ruku obilježava se u mnogim zemalja širom svijeta. Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana čistih ruku je stvoriti kulturu pranja ruku vodom i sapunom u svim društvima i povećati svijest o značaju pranja ruku.

Pravilno pranje ruku najvažnija je mjera kojom se sprječava širenje zaraznih bolesti i infekcija. Glavni cilj obilježavanja ovog dana je sticanje pravilnih higijenskih navika. Pravilno i redovno održavanje higijene ruku dobar je, kako jednostavan, tako i jeftin način u sprječavanju širenja mnogih  zaraznih bolesti prehlada, gripa, tako i infektivnih proljeva, zarazne žutice. Veliki broj umrlih od ovih bolesti se pripisuje neispravnoj vodi, te neadekvatnim sanitarno- zdravstvenim mjerama i neadekvatnoj ličnoj higijeni.

Ruke su dio tijela koji je najizloženiji mikroorganizmima, pa njihova higijena je od izuzetne važnosti za sprečavanje nastanka bolesti.  Prljave  ruke imaju velik značaj u prenošenju uzročnika crijevnih, respiratornih, kožnih bolesti, infekcija oka, kao i bolničkih infekcija. Neke od zaraznih bolesti se mogu prenositi direktnim kontaktom s osobe na drugu zdravu osobu, ili pak indirektnim putem – preko zagađenih predmeta (peškira, odjeća, igračke, knjige, pribor za jelo, česme u toaletima i sl.).  Posebno osjetljiva populacija su djeca koja nemaju dobro razvijene higijenske navike, kao i osobe smještene u ustanove za mentalno oboljele. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u ukupnoj smrtnosti od bolesti praćenih dijarejom (prolivom), u 90% slučajeva u svijetu su djeca starosne dobi do 5 godina. Ove bolesti najčešće nastaju zbog upotrebe neispravne vode, neodgovarajućih sanitarno-higijenskih mjera i neodgovarajuće lične i opće higijene. Istraživanja pokazuju, značaj pravilnog pranja ruku, što može da sačuva više života.

Često se koristi termin „bolesti prljavih ruku”. Uzročnici ovih bolesti su virusi (Hepatitis A – zarazna žutica, poliomijelitis – dječja paraliza, virusni proljevi), bakterije (trbušni tifus, dizenterija), paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza).

Respiratorni virusi poput korona virusne bolesti (COVID-19) šire se kada sluz ili kapljice koje sadrže virus uđu u tijelo kroz oči, nos ili grlo. Najčešće se to događa preko ruku. Ruke su, uz to, jedan od najčešćih načina na koji se virus širi s jedne osobe na drugu.Tokom globalne pandemije, jedan od najjeftinijih, najlakših i najvažnijih načina za sprječavanje širenja Korona virusa jeste često pranje ruku sapunom i vodom.

VAŽNO!

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje pranje ruku najmanje 20 sekundi prije i nakon izvođenja određenih radnji koje zahtijevaju higijenu ruku!

  • Ruke treba prati ne samo prije jela, već i posle korištenja toaleta. Ako pranje ruku nije odmah izvodljivo (iz nekog razloga), ne treba dodirivati usta, nos ili oči, kao i predmete preko kojih bi se naknadno zagadili prsti sve dok se ne operu ruke.
  • Pranje ruku tekućom vodom i sapunom je izuzetno važna preventivna mjera. Ruke (šake) služe kao direktan i kao indirektan put prenošenja zaraznih bolesti, a njihovim pranjem smanjuje se opasnost da se čovjek zarazi i da zarazu prenese na druge.
  • Posuda sa vodom u kojoj je sapun može da sadrži mikroorganizme – uzročnike zaraznih bolesti, pa je na takvim mjestima poželjno koristiti tečni sapun u zatvorenom sistemu.
  • Za brisanje ruku ne bih se trebao  upotrebljavati zajednički peškir, već  koristiti papirne ubruse ili maramice, ili sačekati da se ruke osuše..
  • Jako zagađene predmete potrebno je dezinfikovati (dezinfekciono sredstvo koristiti prema uputstvima proizvođača) ili uništiti.

UVIJEK PERITE RUKE!
-prije jela
-nakon toaleta
-prije pripremanja hrane
-nakon brisanja nosa
-nakon rukovanja s otpacima hrane i bacanja smeća
-nakon čišćenja

HIGIJENA JE POLA ZDRAVLJA!

Izvor:
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)
https://www.zzjzfbih.ba/svjetski-dan-cistih-ruku/
https://vakcine.ba/novosti/pranje-ruku-jednostavna-mjera-koja-nas-stiti/

Back To Top