skip to Main Content

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa – Centralno obilježavanje u ZDK – Vareš – srijeda u 10 sati

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se i ove godine obilježava 14. novembra, desetu godinu zaredom po preporuci Međunarodne dijabetičke federacije.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, organizuje u srijedu, 14. novembra niz manifestacija i promotivnih aktivnosti. U jedanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona će biti održane promotivne aktivnosti “besplatno mjerenje šećera u krvi”.

Centralni skup ove godine biće održan u Varešu, a mjerenje će biti organizovano i u Maglaju, Visokom, Brezi, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima, Olovu, Doboj Jugu i Zenici.

Centralni skup je u Varešu, u Centru za kulturu, u srijedu u 10 sati.  Početku akcije prisustvovati će predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK, Instituta za zdravlje i Saveza dijabetičara u ZDK.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u svijetu za ovu, 2018., ali i narednu 2019. godinu je “Obitelj i dijabetes”. Kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i učešća cijele porodice u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Predviđa se da će u svijetu biti 313 miliona dijabetičara do 2040. godine.

U ostalim gradovima i općinama, u isto vrijeme (10 sati) akcije će početi, kako slijedi:

Breza – Dom zdravlja,

Visoko – Dom zdravlja,

Kakanj – ispred centralne zgrade BH Pošte,

Zenica – u atriju Shopping centra “Džananović”,

Žepče – u Domu kulture,

Zavidovići – u tržnom centru “Bingo”,

Olovo – Dom zdravlja,

Maglaj – tržni centar “Konzum”,

Doboj Jug – Poliklinika Doboj Jug Matuzići i

Usora – Dom zdravlja.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Savez udruženja dijabetičara ZDK

Back To Top