skip to Main Content

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Prvi Svjetski dan borbe protiv AIDS-a održan je 1988. godine, pružajući platformu za podizanje svijesti o HIV-u i AIDS-u i odavanje počasti ljudima koji su pogođeni ovom epidemijom. Tokom proteklih 35 godina došlo je do značajnog napretka u rješavanju HIV-a i AIDS-a zahvaljujući napretku u medicinskim istraživanjima, povećanom pristupu liječenju i prevenciji te širem razumijevanju virusa.

Ovaj godišnji događaj služi kao podsjetnik na globalnu borbu za okončanje stigme povezane s HIV-om, prilika da odamo počast onima koje smo izgubili te da se posvetimo radu prema danu kada HIV više ne bude prijetnja javnom zdravlju.

I ove godine studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u saradnji sa Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Infektivnim odjelom Kantonalne bolnice Zenice organiziraju brojne aktivnosti. Sve projektne aktivnosti su primarno usmjerene na osobe mlađe životne dobi, učenike srednjih škola i studente, kao najrizičniju grupu.

Prvog decembra, u petak na Medicinskom fakultetu u Zenici bit će organizovan promotivni štand s zdravstveno-edukativnim materijalom, a sve u cilju informisanja mladih o važnosti brige za spolno i reproduktivno zdravlje.

U prostorijama Medicinskog fakulteta u saradnji s Odjelom za infektivne bolesti KBZ u periodu od 08:00-20:00 sati biti će organizovano testiranje na HIV/AIDS

  • Neophodno je da naš glas posebno dođe do mlađe populacije obzirom da predstavljaju jednu od rizičnih skupina. Cilj je da kod svojih vršnjaka probudimo osjećaj odgovornosti i brige za vlastito zdravlje te potaknemo mlade da koriste zaštitu prilikom spolnih odnosa kao i druge vidove zaštite protiv HIV-a. Također, svjesni da je danas još uvijek prisutna velika stigmatizacija povodom HIV/ AIDS-a, želimo potaknuti mlade da javno govore i edukuju se o istoj, jer je to jedini način da u budućnosti vidimo rezultate u vidu smanjenja pojave ove opasne bolesti.
  • Želimo kod naših sugrađana podići svijest o zdravlju, prevenciji bolesti, promociji zdravlja, kao i edukaciji o temama koje se ne tako često i slobodno govore i spominju našoj okolini.

Prijenos bolesti i simptomi 

AIDS je hronični, progresivni proces koji počinje ulaskom HIV-a u organizam, može potrajati godinama da se razvije ako se ne liječi i traje sve do smrti inficirane osobe. Virus HIV se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom sa inficiranom osobom, kontaktom sa inficiranom krvlju i sa inficirane majke na dijete tokom trudnoće, porođaja i dojenja. Rizik za prijenos HIV-a povećava se stupanjem u rizične seksualne odnose (mijenjanje više seksualnih partnera/partnerki, nezaštićeni odnosi bez upotrebe prezervativa (kondoma), sa nepoznatim osobama) kao i upotrebom nesterilnog pribora (šprica, igala) za ubrizgavanje droge, crtanje tetovaža i piercing, kao i transfuzija inficirane krvi.

– HIV se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom, rukovanjem, zagrljajem, poljupcem, kašljanjem i kihanjem, boravkom u istoj prostoriji niti korištenjem zajedničkih predmeta kao ni upotrebom javnih toaleta i javnih bazena, kaže dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ. Najčešći simptomi koji se javljaju su oticanje limfnih čvorova koje traje duže od tri mjeseca, visoka temperatura, glavobolja i dugotrajan neobjašnjiv umor. Pored navedenih, simptomi i znaci su i brz gubitak na težini, suhi kašalj, noćno preznojavanje, proljev koje traje duže od tjedan dana, bijele mrlje ili neuobičajeno crvenilo jezika, usta ili ždrijela, upala pluća, gubitak pamćenja, depresija, i/ili drugi neurološki poremećaji.

Kako se zaštititi od prijenosa virusa? Najvažnije je izbjegavati rizična ponašanja i paziti na svoje tijelo. HIV infekcija sprječava se pametnim odlukama o seksualnim aktivnostima i drogama. HIV infekcija može se spriječiti izbjegavanjem droga bilo koje vrste, suzdržavanjem od rizičnih seksualnih odnosa, upotrebom kondoma (prezervativa), od samog početka do kraja snošaja, pri svakom seksualnom odnosu s osobom za koju nema potpune sigurnosti da nije zaražena HIV – om, izbjegavanjem invazivnih postupaka, npr. tetoviranja, piercinga (zbog nesigurnost u sterilnost instrumenata) i edukacijom mladih o načinu prenošenja virusa i samoj bolesti.

– Jedini način da se utvrdi postojanje HIV infekcije je testiranje na HIV, pa se testiranje preporučuje svima koji su bili u riziku od ove infekcije jer rano testiranje omogućava uspješnije liječenje. Testiranje se može obaviti u Centrima za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje u Bosni i Hercegovini, ističe dr. Kuduzović.

 

Back To Top