skip to Main Content

Svjetska sedmica dojenja

MITOVI I ISTINE O DOJENJU
“Beba cesto traži da doji, sigurno nemam dovoljno mlijeka.”
Bebe povremeno imaju tzv. skokove u razvoju, kada žele jako često da doje. Bebu treba dojiti na zahtjev, jer će se samo tako stvoriti količina mlijeka neophodna da prebrodi taj period.
“Zbog stresa mi je stalo mlijeko.” Mlijeko ne može naglo da stane. Ono se postepeno smanjuje ako ne dojite bebu na zahtjev, ako bebu dohranjujete ili preskačete podoj. Stres utiče da mlijeko sporije izlazi iz dojke, zbog čega se beba unervozi, pa majka pomisli da nema mlijeka. “Moje mlijeko nije kvalitetno, vodenasto je i prozirno.” Mlijeko se uvijek prilagođava bebinim potrebama, pa tako na početku podoja mlijeko sadrži više vode kako bi beba prvo utalilaže, a potom postaje sve masnije i gušće.“Zelena stolica je znak da je beba gladna.”Stolica dojene bebe može varirati od zlatno žute do zelene boje.Može biti rijetka, sa primjesama mlijeka ili čvršćeg sastava. Zelenkasta, rjetka stolica se javlja kada beba doji uglavnom predmlijeko, kada je prehlađena, kada joj rastu zubi ili kada je osjetljiva na nesto iz majcine ishrane.“Ne smijem da dojim dok sam prehlađena i imam temperaturu.”
Naprotiv, majčino mlijeko je najbolja zaštita za bebu, jer ce beba preko mlijeka dobiti antitijela potrebna da se izbori sa virusom sa kojim je majka došla u dodir i prije nego što su se kod nje javili prvi simptomi.
“Formula je savršena zamjena za majcino mlijeko”
Zamjenska mlijeka se prizvode od kravljeg mlijeka, koje se industrijski prilagođava organizmu dojenčeta tako što se obogaćuje mastima, vitaminima i sl. Živi sastojci majčinog mlijeka, kao što su antitijela, hormoni ne mogu se vještački dodati formuli, a ni sastav masti i vitamina nije u istoj mjeri zastupljen kao u majčinom mlijeku.

PREDNOSTI ZA MAMU

Dojenje kod majke smanjuje rizik od obolijevanja od sljedećih bolesti: dijabetesa tipa 2, osteoporoze, raka dojke, raka jajnika i postporođajne depresije, visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola .Hormon prolaktin koji se također oslobadža tokom dojenja, djeluje kao antidepresiv (opuštajuce za majku) Majčino mlijeko je uvijek sterilno, odgovarajuće temperature, te spremno gdje god se nalazite.

Dojenje može uzrokovati potrošnju dodatnih 200 do 500 kalorija dnevno (jednako 30 krugova plivanja ili vožnje bicikla uzbrdo za jedan sat) što pomaže majci da brže, lakše i prirodnije vrati svoju težinu koju je imala prije trudnoće.uterusa cime se smanjuje gubitak krvi nakon

poroda, te pomaže da se maternica što prije vrati u svoje

PREDNOSTI ZA DRUŠTVO

Dojenje pridonosi boljoj radnoj produktivnosti jer majke koje su dojile (ili još uvijek doje) svoju djecu, manje odsustvuju s posla kako bi brinule o bolesnom djetetu.

Ne proizvodi se nikakav otpad, ne koriste voda i struja, manje izdataka za zdravstvenu zaštitu i hospitalizaciju. Dojenje je ekonomicno, štedi vrijeme i novac.

Back To Top