skip to Main Content

Stručnjaci INZ-a predstavljaju rad na Međunarodnoj konferenciji u Ohridu

U Ohridu (Republika Sjeverna Makedonija) danas je počela četvrta Međunarodna konferencija “Quality & competence” (Kvalitet i kompetencije) u organizaciji makedonskog Udruženja laboratorija i inspekcijskih tijela MAKLAB. Među više od 150 učesnika iz cijele Evrope su predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

INZ predstavljaju Emina Idrizović, MA, dipl. biolog, specijalista mikrobiologije, načelnica Službe za mikrobiologiju hrane INZ-a, Amra Salkić, stručni saradnik za hemijsku dijagnostiku, MA ing. hemije i Benjamin Čaušević, MA magistar prehrambenih tehnologija i menadžer za kvalitet (QM) Instituta.

Prezentacija rada INZ

Tema rada kojeg stručnjaci INZ-a predstavljaju kolegama iz cijele Evrope je “Assessment of Drinking Water Quality in Zenica-Doboj Canton in accordance with Bosnia and Herzegovina and EU Regulations in period 2016-2018” (Ocjena kvaliteta pitke vode u ZDK u skladu sa bosansko-hercegovačkim i EU propisima u periodu 2016.-2018.)

Na skupu je istaknuta namjera da se razmjenom informacija, iskustava i znanja unaprijede procedure i poslovi institucija i organizacija iz kojih dolaze predstavnici, sa krajnjim i sve bližim ciljem, a to je kompetentna i održiva struktura za kvalitet na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Teme trodnevnog međunarodnog skupa su državni i evropski pravni okvir za osiguranje kvalitete, promocija akreditacije kao osiguranje kvalitete, Osnovni principi i trendovi ispitivanja, kalibracije i inspekcije, kvalitet kao imidž laboratorija za testiranje i kalibraciju, inspekcijska i tijela za certifikaciju, testiranje i kontrola životne sredine, industrije i poljoprivrede, uloga laboratorija u razvoju stočarstva, te ispitivanje i certifikacije proizvoda namijenjenih za domaće i evropska tržišta.

Među učesnicima su i predstavnici institucija kao što su CROLAB (Udruženje laboratorija Republike Hrvatske), Evropska asocijacija za metrologiju (mjeriteljstvo) i drugih institucija iz regiona i Evrope.

Back To Top