skip to Main Content

Stotinu osoba iz Zenice u projektu Zdrave navike za zdrave radnike” – prijavljivanje okončano

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), pokrenuo je još jedan projekt a s ciljem smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva – ZDRAVE NAVIKE ZA ZDRAVE RADNIKE. Uz pomoć i saradnju stručnjaka iz oblasti nutricionizma, tjelovježbi i zdravlja, pokreće povodom Svjetskog dana zdravlja projekt “Zdrave navike za zdrave radnike” prvenstveno namijenjen zaposlenim u javnim ustanovama i preduzećima, podložnim kontinuiranom radu u sjedećem položaju i fizičkoj neaktivnosti na radnom mjestu.

Stoitinu osoba će u naredna nepuna dva mjeseca imati jedinstvenu priliku da, uz pomoć stručnjaka, usvoji zdrave prehrambene i životne navike, kao stil života s krajnjim ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti.

Sa njima će na sticanju i održavanju zdravih navika raditi stručni tim sastavljen od doktora, nutricioniste i ličnih trenera.

Kriteriji su bili: – Ukoliko ste sa područja Grada Zenica ili imate mogućnost redovnog svakodnevnog dolaska i sa drugog područja u Zenicu; Ukoliko radite isključivo u javnoj ustanovi ili preduzeću, javnoj obrazovnoj, zdravstvenoj ustanovi (vrtići, škole, fakulteti, domovi zdravlja, bolnica, administracija…);  Ako želite u svoj život uvesti zdrave navike, obroke i vježbe

Prijave su podnošene online na ovoj stranici ili putem formi na email i telefax Instituta. Pristiglo je 250 online i dvadesetak email prijava, a čelne osobe projekta će do kraja sedmice vršiti klasifikaciju prijavljenih, prije svega po tome da li ispunjavaju kriterije, da bi se potom pristupilo odabiru kandidata, koji su pogodni za učešće u projektu. Kriteriji odabira biće dobna i polna zastupljenost, različite dosadašnje radne navike, različita zdravstvena stanja kandidata/kandidatkinja, a svi oni koji ne budu odabrani u ovom projektu, njihovi podaci biće arhivirani i sačuvani, te će, ukoliko se ukaže prilika, oni biti uvršteni u novi odabir.

Za svakog učesnika će biti:

– Urađena analiza sastava tjelesne mase kroz više segmenata,

– Napravljen individualni plan ishrane sastavljen od strane nutricioniste,

– Plan treninga sastavljen od zumbe, kardiotreninga prilagođen stepenu Vaše fizičke aktivnosti te korištenje fitness studija.

Osobe koje budu odabrane na osnovu određenih parametara obavezuju se da će u potpunosti, tokom cijelog perioda projekta, krajnje ozbiljno pristupiti i provesti sve zadatke i upute, u najboljoj namjeri slijediti savjete stručnjaka, te poštovati dogovorene termine i preporuke.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

Back To Top