skip to Main Content

Snimak emisije Život i Zdravlje – Radija Kalman – gost dr. Jasmin Durmišević

Snimak emisije Život i Zdravlje – Radija Kalman – gost dr. Jasmin Durmišević – dr. Jasmin Durmišević je u četvrtak uvečer bio gost Radija Kalman Sarajevo na temu pretilosti i ishrane djece u školama.

Kako su naveli u najavi gostovanja i radijske emisije Život i Zdravlje, na Radiju Kalman, broj gojazne djece i adolescenata širom svijeta se povećava u posljednjih 40 godina, a rast se ubrzava u zemljama s niskim i srednjim prihodima, posebno u Aziji, pokazalo je veliko istraživanje. Čak 213 miliona djece u dobi od pet do 19 godina imalo je pretjeranu težinu prošle godine, ali je bilo ispod praga gojaznosti, prema najvećem ikad urađenom istraživanju, zasnovanom na mjerenju visine i težine 129 miliona ljudi. Istraživači su pozvali na bolju prehranu u kući i školi te više fizičkog vježbanja kako bi se spriječilo da ova generacija postanu odrasli s povećanom opasnošću od dijabetesa i raka zbog pretjerane težine.

O problemu gojaznosti kod djece u BiH , razgovarano je sa predstavnikom INZ-a, dr. Jasminom Durmiševićem. – poslušajte snimak razgovora

Back To Top