skip to Main Content

Skupština ZDK prihvatila Informaciju INZ-a zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva

Glasovima svih 28 prisutnih zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, bez glasova “protiv” i “uzdržanih”, danas je na 18. sjednici Skupštine ovog kantona usvojena Informacija o zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva na području Zeničko-dobojskog kantona u 2018. godini, koju je priredio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a danas zastupnicima predstavio direktor prim.dr. Senad Huseinagić.

Informacija na više od 160 stranica govori o svim parametrima zdravlja stanovništva, poredeći ih sa prethodnim godinama, ali i drugim područjima u BiH i inostranstvu, te na precizan i sveobuhvatan način detektira sve probleme, izazove, kao i specifičnosti na ovom području. Informacija je rezultat cjelogodišnjeg svakodnevnog rada svih zaposlenika INZ-a, a pripremaju je, tokom cijele godine, u različitim segmentima timovi stručnjaka, čiji sedam rukovodnih osoba na kraju i “potpisuje” sve rečeno u informaciji.

Direktor Instituta, dr. Huseinagić je zastupnicima elaborirao neke od najznačajnijih stavki, elemenata i parametara iz informacije, te pojasnio određene podatke do kojih se došlo tokom izrada studija, istraživanja, anketa, te obrade desetina hiljada statističkih podataka tokom godine iz stotina jedinica zdravstvene zaštite u Kantonu.

Pogledajte cijelo izlaganje dr. Huseinagića zastupnicima, kao i glasanje na kraju tačke dnevnog reda (trajanje 20 minuta)

Izlaganje dr. Huseinagića na Skupštini ZDK 07.02.2020.

Glasovima svih 28 prisutnih zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, bez glasova "protiv" i "uzdržanih", danas je na 18. sjednici Skupštine ovog kantona usvojena Informacija o zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva na području Zeničko-dobojskog kantona u 2018. godini, koju je priredio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a danas zastupnicima predstavio direktor prim.dr. Senad Huseinagić.

Gepostet von Institut za zdravlje i sigurnost hrane am Freitag, 7. Februar 2020

Zanimljiva su bila potom obraćanja zastupnika, koji nisu oskudjevali u riječima hvale i zadovoljstva što postoji jedna kantonalna institucija, koja svoj posao shvata i prihvata na način na koji to radi INZ.

Zanimljivo je da u skupštinskim klupama, u kojima često bude više suprostavljenih “struja”, opcija i različitog popimanja istih informacija, izvještaja ili odnosa, kad je u pitanju INZ iz godine u godinu postoji samo jedan – izuzetno pozitivan stav, o čemu govori i jednoglasna podrška svih prisutnih, pa i riječi divljenja i ponosa što je INZ “prevazišao” lokalne i okvire ZDK, te postaje sve prepoznatljiviji u cijeloj FBiH i BiH. .

Kada su u pitanju podaci i ono što se navodi u informaciji, poput parametara i broja oboljelih i umrlih od zagađenja i drugih uticaja, zastupnici su predložili niz mjera i postupaka, uputivši ih prema Vladi ZDK i drugim nadležnim.

Još jednom je naglašeno da INZ ima punu podršku svih stranaka, kako onih iz bloka “pozicije”, tako i opozicionih, te je naznačeno da je neophodno da se u narednom periodu još veća pažnja i značaj daju onome što radi i što može raditi ovaj Institut. Bilo je to još jednom, ovaj put iz skupštinskih klupa, podrška i priznanje za rad svih zaposlenika INZ.

Informaciju u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.

Direktor Huseinagić je potom zainteresovanim predstavnicima medija ukratko elaborirao neke od segmenata Informacije, te odgovarao na pitanja.

Rezime – dr. Huseinagić za medije

Nakon obraćanja zastupnicima i usvajanja Informacije, prim.dr. Senad Huseinagic je za medije dao kratki rezime nekih od zanimljivih podataka iz Informacije

Gepostet von Institut za zdravlje i sigurnost hrane am Freitag, 7. Februar 2020

Back To Top