skip to Main Content

Sadnja medonosnih biljaka u cilju razvoja pčelarstva na području ZDK

Cilj projekta da se unaprijedi razvoj pčelarstva kao bitne razvojne grane za privredu, poljoprivredu, izvoz, zdravlje, ekologiju, ruralni razvoj, biodiverzitet u Bosni i Hercegovini. Time se obezbjeđuje pretpostavka uspješnije, profitabilnije i kvalitetnije proizvodnje. S druge strane to je i popularizacija pčelarstva, dostupnost i otvorenost ove oblasti prema široj javnosti što je strateški cilj razvoja Bosne i Hercegovine s obzirom na razvojni potencijal ove oblasti.

Kvalitetniji pčelinji proizvodi, veća količina proizvoda, podizanje svijesti o značaju pčelarstva kao važne privredne grane (posebno izvoz) i značaju pčelarstva u smislu očuvanja ekologije i biodiverziteta, povećanje povjerenja u proizvođače pčelinjih proizvoda, uređenje ove oblasti u smislu EU integracija, jačanje svijesti proizvođača o vlastitoj odgovornosti u lancu pčelarstva i smanjenje patvorenja meda.

Krajem novembra ove godine nabavljeno je 2.300 sadnica pitomog kestena Castanea sativa te u saradnji i na prijedlog U.G. Saveza pčelara Zeničko-dobojskog kantona izvršena raspodjela sadnog materijala prema općinskim udruženjima pčelara.Na ovaj način je na području Zeničko-dobojskog kantona tokom 2021. i 2022. godine ukupno distribuirano i posađeno ukupno 5.700 sadnica pitomog kestena, Castanea sativa.

Manju količinu, preostalih sadnica, danas su u krugu Instituta “Kemal Kapetanović” zasadili zaposlenici ovog Instituta i rukovodilac Zavoda za zaštitu bilja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Kasim Velić.

Back To Top