skip to Main Content

Razlozi da primite HPV vakcinu

Sva djeca uzrasta od 11 do 12 godina treba da se vakcinišu protiv HPV-a radi zaštite od karcinoma izazvanih HPV infekcijama.

85% ljudi će dobiti HPV infekciju tokom svog života.

Gotovo svaka nevakcinisana osoba koja je seksualno aktivna će dobiti HPV u nekom trenutku svog života. Oko 13 miliona Amerikanaca, uključujući tinejdžere, zarazi se HPV-om svake godine. Većina HPV infekcija će nestati sama od sebe. Ali infekcije koje ne prolaze mogu uzrokovati određene vrste raka.

HPV može uzrokovati rak:

  • Cerviksa, vagine i vulve kod žena
  • Penisa kod muškaraca
  • Anusa i kod žena i kod muškaraca
  • Stražnji dio grla (koji se naziva orofaringealni karcinom), uključujući bazu jezika i krajnika, i kod muškaraca i kod žena

Vakcinacija protiv HPV-a djeluje.

HPV infekcije, genitalne bradavice i prekanceri grlića materice (abnormalne ćelije na grliću materice koje mogu dovesti do raka) su smanjene otkako je vakcina u upotrebi.

  • Infekcije HPV tipovima koji uzrokuju većinu HPV karcinoma i genitalnih bradavica su smanjene za 88% među tinejdžerkama i 81% među mladim odraslim ženama.
  • Među vakcinisanim ženama, procenat prekancera grlića materice uzrokovanih tipovima HPV-a koji su najčešće povezani sa rakom grlića materice opao je za 40%.

HPV vakcinacija je prevencija raka

Procjenjuje se da HPV uzrokuje skoro 36.500 slučajeva raka kod muškaraca i žena svake godine u SAD-u. Vakcinacija protiv HPV-a može spriječiti 33.700 ovih karcinoma sprečavanjem infekcija koje ih uzrokuju. To je isto kao i prosječna posjećenost bejzbol utakmice.

Bolje je spriječiti rak nego ga liječiti.

HPV može uzrokovati nekoliko vrsta raka. Samo se rak grlića materice može rano otkriti skrining testom. Drugi karcinomi uzrokovani HPV-om možda neće biti otkriveni sve dok ne postanu ozbiljniji. Vakcinacija protiv HPV-a sprječava infekcije koje uzrokuju ove vrste raka.

Rana zaštita najbolje djeluje.

Većini djece su potrebne samo dvije doze HPV vakcine kada se vakcinišu prije 15 godina. Možete iskoristiti bilo koju posjetu liječniku vašeg djeteta kako biste dobili preporučene vakcine za svoje dijete:

  • Godišnji pregledi
  • Sportski pregledi
  • Godišnje cjepivo protiv gripe ili druge posjete vakcinama

“HPV vakcinacija pruža sigurnu, efikasnu i dugotrajnu zaštitu.”

S više od 135 miliona doza distribuiranih u SAD-u, HPV vakcina ima uvjerljiv sigurnosni rekord koji je podržan preko 15 godina praćenja i istraživanja.

 

Back To Top