skip to Main Content

Razgovori o zajedničkim projektima i saradnji INZ-a i Općine Usora

Načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić i njegov pomoćnik, rukovoditelj Službe za privredu i finansije Anto Bonić primili su u posjetu Kasima Velića, rukovoditelja Zavoda za zaštitu bilja uokviru Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Velić je domaćine upoznao sa trenutnom situacijom u vezi razvoja alergenih biljaka na području zeničko-dobojskog kantona i same općine Usora, kao i projektima koje je pokrenuo INZ u vezi sa stvaranjem polenske karte ZDK i kalendara alergena za ovo područje.

Prva faza ovog projekta započela je ovih dana u Zenici, a plan INZ-a je da se u drugoj fazi monitoring proširi na sjever i jug ovog Kantona.

Prvi čovjek Usore, Anđelić, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom INZ-a i Općine, koja uključuje i aktuelni posao dezinfekcije na području ove Općine, uokviru mjera borbe protiv novog koronavirusa Covid-19.

Izražena je zajednička želja i namjera da, kad epidemiološke mjere to dozvole, ova saradnja bude pretočena i u zajedničke projekte edukacija, tribina i predavanja različitim grupama stanovništva, od poljoprivrednih proizvođača do majki-porodilja i školske omladine.

Okvirno su dogovoreni sljedeći koraci i zajednički projekti, te istaknuta obostrana želja da INZ bude redovno i kontinuirano prisutan na području najsjevernije općine ovog Kantona.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top