skip to Main Content

Radionica: Predstavljanje novih statističkih obrazaca, uputstava i rješenja

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je danas, u Zenici, organizirao radionicu o primjeni medicinske dokumentacije prema novim propisima. Obavljena je i prezentacija izgleda i obaveza novih evidencija iz oblasti javnog zdravstva, zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite, koji su propisani od strane nadležnih institucija. Učesnici skupa su bili predstavnici svih zdravstvenih ustanova u ZDK.

Evidencije se koriste za praćenje i proučavanje zdravstvenog stanja stanovništva, planiranje i programiranje zdravstvene zaštite, vođenje zdravstvene politike, provođenje statističkih i naučnih istraživanja, informiranje javnosti, izvršavanje međunarodnih obaveza u oblasti zdravstva i za druge službene svrhe.

Radi osiguranja jedinstvenog sistema statističkih istraživanja pri vođenju evidencije primjenjuju se jedinstveni metodološki principi, statistički standardi i standardni postupci za oblikovanje i slanje izvještaja koje propisuje Federalno ministarstvo zdravstva, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za evidencije iz oblasti zdravstvene zaštite, odnosno na prijedlog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za evidencije iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

Učesnici radionice su bili glavne sestre/tehničari i osobe za informatičku podršku u Domovima zdravlja u ZDK, načelnici službi porodične/obiteljske medicine u DZ, te odgovorni predstavnici Higijsnko-epidemioloških službi u DZ. Također, pozvani su i načelnici službi za kvalitet ili pomoćnici direktora bolničkih zdravstvenih ustanova, te osobe odgovorne za zdravstvenu statistiku i bolnički informacioni sistem u ovim ustanovama.

Svim učesnicima iz informacijsko-statističkog lanca zdravstvenog sistema ZDK je danas distribuiran materijal u elektronskoj formi, a Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je putem svoje internet stranice omogućio preuzimanje (download) svih potrebnih novih standardiziranih obrazaca, propisanih od Federalnog ministarstva zdravstva, metodoloških uputstava za vođenje pojedinih evidencija, te zakonskih rješenja koja reguliraju ovu oblast u zdravstvu.

Obrasci, uputstva i zakoni se mogu preuzeti SA LINKA-KLIKNI OVDJE.

 

Back To Top