skip to Main Content

Radionica Akcione grupe Čista rijeka Bosna

Akciona grupa „Za čisti sliv rijeke Bosne“ organizovala je radionicu „Akcioni plan-Za čiste obale rijeke Bosne“ 30.01.2020. godine u Etno selu Kotromanićevo kod Doboja. Sastanku su prisustvovali predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, JU Vode Srpske, ROTOR organizacije za razvoj turizma i predstavnici Timova Akcione iz partnerskih lokalnih uprava iz doline rijeke Bosne. Na radionici su prezentovani rad Akcione grupe u 2019. godini, Akcioni plan „Za čiste obale rijeke Bosne“, i plan rada za 2020. godinu. Jedan od predavača na radionici bio je i naš zaposlenik Safet Kubat.

Koristeći analize iz aktuelnih kantonalnih i entitetskih ekoloških planova, u Akcionom planu su sumirani uzročnici ekoloških problema u vezi zagađenja zemljišta, obala rijeke Bosne, i vode u rijekama. Prijedlozi rješenja ekoloških problema iz navedenih planova su bili baza za kreiranje ciljeva i selekciju projekata partnerskih lokalnih zajednica i dugoročnih projekata u Akcionom planu. Učesnici radionice su predložili aktivnosti u cilju poboljšanja elemenata Akcionog plana, koje će ući u finalni dokument za naredne projekte i aktivnosti Akcione grupe.

Na radionici je prezentovan model video nadzora u Gradu Visoko kao primjer dobre prakse u cilju efikasnog izbora odgovarajuće tehničke opreme i identifikovanja ekoloških prekršioca. Prezentacija je bila realizovana u cilju davanja korisnih instrukcija lokalnim upravama prilikom buduće nabavke i postavljanja video nadzora u svojim sredinama.

Na kraju radionice, predsjednik ribolovnog udruženja „Bosna“ iz Doboja je prezentovao inicijativu: da se problem uništavanja i krađe ribe u rijeci Bosni u Šamcu riješi, jer se čini velika šteta prilikom migracije ribe uzvodno do gornjeg toka rijeke Bosne. Grupa nesavjesnih pojedinaca pomoću električne struje ubija i krade velike količine ribe koja se kreće uzvodno tokom svoje migracije. Predsjednik udruženja je predložio da se Akciona grupa uključi u zajedničku kampanju i akciju sprečavanja velike štete ribljem fondu u rijeci Bosni, što je Akciona grupa jednoglasno prihvatila.

Back To Top