skip to Main Content

Prva šetnja do iftara ( 2016 ) uspješno završena

Iako neočekivano, zbog vrućine i radnog dana, Prva šetnja do iftara 2016 okupila je 105 zainteresovanih učesnika na početku ture u Klopču kraj Zenice. Na poziv autora projekta, turističkog vodiča i planinara, Afana Abazovića, osim domaćina iz Zenice, pozivu su se odazvali i građani Kaknja, Viteza i Busovače, a internacionalni karakter ovom interesantnom događaju dali su turski vojnici EUFOR-ove LOT kuće iz Zenice.

Nakon dvosatne šetačke ture dužine 6 km i dionice iz Klopča preko Kopila, kolona učesnika je došla na rejon Hamide, gdje se nalazi lokacija iftara sa prelijepim vidikovcem na grad Zenicu.

Oglašenim ezanom za akšam-namaz i nastupanje iftarskog vremena, upriličen je iftar, čiji su glavni sastojci bili pripremljeni kod kuća, ali i uz pomoć Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koji je svakom učesniku obezbijedio prigodan i sadržajan paketić.

Nakon zadovoljstva ispijene kahve, učesnici su se vratili u grad, udaljen 15 minuta hoda od vidikovca, ispunjeni pozitivnom energijom i neobičnim iskustvom.

Po ranije utvrđenom planu, naredna, Druga šetnja do iftara 2016, ako vremenske prilike dozvole, održat će se u predstojeću nedjelju, 19. juna 2016. godine sa polaskom u 15:30 sa Autobuske stanice u Zenici do naselja Gornja Zenica, odakle će učesnici prošetati stazom do uzvišenja Zvečaj i nazad do vidikovca Kljun, u dužini od 9,5 km. Etapa je blaga, velikim dijelom ide kroz šumu, sa Kljunom, kao najljepšim vidikovcem na Zenicu.

Informaciju o realizaciji, zainteresovani učesnici mogu dobiti na www.facebook.com/setnjadoiftara .

 
Afan Abazović
Zenica
Back To Top