skip to Main Content

Promoviran video „Dijabetes i korona – mi pobjeđujemo prevencijom“

Savez udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu je sa partnerima pripremio i realizirao video “Dijabetes i korona – mi pobjeđujemo prevencijom”, koji je od danas dostupan za gledanje i prenošenje na društvenim mrežama i servisima.

Video u trajanju od 20 minuta je preveden i titlovan na engleski jezik, te je tako postao još dostupniji globalnoj publici.

– U produkciji videa učestvovali su Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZO ZDK), te pokrovitelji Novo Nordisk i Salvus BH, potvrdio je generalni sekretar Saveza udruženja dijabetičara ZDK Haris Delić. Scenario i realizacija videa su povjereni dugogodišnjem bh. novinaru i uredniku Ademu Mecavici.

U videu, o ovoj veoma zanimljivoj temi, govore prim.dr. Adnan Jupić (Ministarstvo zdravstva ZDK), prim.dr. Senad Huseinagić (Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica), spec.dr. Indira Mundžić (ZZO ZDK), prof.dr. med.sc. Larisa Gavran (Dom zdravlja Zenica), Edin Fejzović (Prevent), Hasan ef. Kozlić (džemat Nova Zenica), don Davor Topić (Župa Sv.Josip Zenica), jerej Dragiša Cvjetković (parohija Kakanj), Haris Delić (Savez Udruženja dijabetičara ZDK), Ismet Sinanović (Udruženje Šećer-Z Zavidovići), Mersiha Sarač, Hišam Čabaravdić i Amel Hamzić.

Od istorije nastanka ovog opasnog oboljenja, pa do posljedica koje Covid-19 ostavlja na dijabetičare, na osobe koje imaju zdravstvenih problema, svako iz svog ugla govore ljekari, socijalni radnici, vjerski službenici, ali i sami dijabetičari.

Video je dostupan na Youtube linku

Delić navodi da je Savez udruženja dijabetičara video ustupio na korištenje i raspolaganje i medijskim kućama u BiH, ali i drugim savezima i udruženjima dijabetičara u BiH, koje ga mogu preuzeti i emitovati u svojim programima i na svojim platformama, jer je interes dijabetičara da se njihov glas čuje što dalje.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top