skip to Main Content

Prijevoz je važna karika u epidemiološki sigurnom pohađanju nastave

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorio je, povodom početka nove školske godine, na potrebu osiguranja epidemioloških pretpostavki za sigurno odvijanje prijevoza učenika na relaciji kuća – škola i natrag.

Ove napomene se odnose na prevoz malih putnika autobusima, privatnim vozilima ili kombijima. Kako navode iz Instituta, sve mjere koje se poduzimaju u školama, ali i domovima građana, mogu biti ugrožene tokom prijevoza učenika ili studenata, obzirom da se upravo javni prijevoz pokazao kao jedno od najčešćih mjesta širenja novog koronavirusa – COVID-19.

Bez obzira da li se radi o vanlinijskom, specijalnom prijevozu učenika ili korištenju redovnih linija, neophodne su iste zaštitne mjere. Na ulasku u prevozno sredstvo potrebno je postaviti obavijest o obavezi fizičkog razmaka i nošenju maski za lice. Preporučuje se tolika popunjenost vozila da se može održavati fizički razmak od metar i po do dva metra. Svako drugo sjedalo treba ostati slobodno, na način da putnici sjede dijagonalno jedan iza drugog – “cik-cak”.

Ruke je potrebno oprati prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila, te u svim ostalim preporučenim situacijama. Na ulazu u vozilo na raspolaganju treba biti dezinfekcijsko sredstvo, a pri ulazu potrebna je dezinfekcija ruku (osoblje i putnici). Potrebno je da tokom vožnje i vozač i putnici imaju maske.

Potrebno je održavati čistoću vozila, a nekoliko puta dnevno prebrisati površine dezinfekcionim sredstvom, posebno površine koje se često dodiruju, naslone za glavu i ruke putnika, rukohvate, te voditi evidenciju o čišćenju i dezinfekciji. Putnički prostor neophodno je redovno prozračivati, a korištenje klimatizacijskih i ventilacijskih uređaja izbjegavati, navode iz INZ-a.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

13.03.2020., Zagreb – ZET, demonstracija dezinfekcije tramvaja.
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Back To Top