skip to Main Content

ZAVRŠENO PRIJAVLJIVANJE: Besplatan preventivni pregled na melanom kože

Institut za zdravlje i sigurnost hrane već nekoliko godina obilježava Evropske dan borbe protiv melanoma.

U saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica i ove godine organiziraju se besplatni pregledi – screening – na melanom kože.

NAPOMENA: SRIJEDA OD 10 h ZAVRŠENO PRIJAVLJIVANJE ZBOG POPUNE BROJA MOGUĆIH PREGLEDA

Na besplatni preventivni pregled na melanom kože mogu se prijaviti: 

SAMO osobe starije od 18 godina

ISKLJUČIVO putem telefona 032/448-008,

I TO u periodu od 10.00 do 14.00 sati, od danas (utorak) pa do popune planiranog broja prijava.

Biće zaprimljen samo broj prijava, koji je u skladu sa dinamikom pregledanja u planiranim danima za preglede, saopćeno je iz Instituta.

Iz Instituta pozivaju građane Zenice, ali i drugih općina ZDK koji su u prilici da se prijave i obave besplatni preventivni pregled. Svi prijavljeni će i dodatno imati priliku da razgovaraju i posavjetuju se sa dermatologom.

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu melanoma. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti, iako se posljednjih godina bilježi značajan porast novooboljelih i u mlađoj životnoj dobi.

Izloženost kože ultraljubičastom zračenju (UV zračenju) smatra se glavnim faktorom rizika za razvoj gotovo svih zloćudnih tumora kože, naročito melanoma. Izrazito visok rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu zadobile opekotine od sunca, te osobe koje povremeno intenzivno izlažu kožu UV zrakama (tokom treniranja na otvorenom, tokom godišnjeg odmora).

U naročito rizičnu skupinu pripadaju i osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe kod kojih je član obitelji imao melanom ili neki drugi zloćudni tumor kože, te osobe s velikim brojem madeža. Cilj ove kampanje jeste edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja, te važnosti samopregleda mladeža.

Back To Top