skip to Main Content

Prijavite se na besplatni pregled – skrining na melanom kože

Institut za zdravlje i sigurnost hrane već nekoliko godina obilježava Evropske dane borbe protiv melanoma. Moto ovogodišnje kampanje je “Borba protiv raka kože počinje brigom za zdravlje kože “. Borba protiv raka kože počinje  u našoj svijesti spoznajom da rizik postoji.

I ove godine u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica organizujemo besplatni pregled – skrining (screening) – na melanom kože.

VAŽNO OBAVJEŠTENJE: (srijeda 11,20 h)
svi predviđeni termini za “majski” pregled na melanom kože u Institut za zdravlje i sigurnost hrane su POPUNJENI. 
Sve zainteresovane, koji nisu uspjeli da se prijave, pozivamo da prate našu stranicu, jer će imati priliku da kontaktiraju INZ najesen, kada se uobičajeno obavlja drugi dio akcije skrininga / pregleda.

 

Na besplatni preventivni pregled – skrining na melanom kože mogu se prijaviti samo osobe starije od 18 godina

putem telefona 032/448-045, u periodu od 10 do 14 sati,

od utorka 14.maja, pa do popune planiranog broja prijava.

Biće zaprimljen samo broj prijava, koji je u skladu sa dinamikom pregledanja u planiranim danima za preglede.

Pregledi će biti obavljeni tokom predstojećeg vikenda, u subotu 18. i nedjelju 19. maja u prostorima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, ulica Fra Ivana Jukića 2, (zgrada Poliklinika, kod stadiona Bilino polje, 3 sprat).

Pozivamo građane Zenice, ali i drugih općina ZDK koji su u prilici  da se prijave i obave besplatni preventivni pregled. Svi prijavljeni će i dodatno imati priliku da razgovaraju i posavjetuju se sa dermatologom.

POTREBNO JE ZNATI:

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu melanoma.Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti, iako se posljednjih godina bilježi značajan porast novooboljelih i u mlađoj životnoj dobi. Izloženost kože ultraljubičastom zračenju (UV zračenju) smatra se glavnim faktorom rizika za razvoj gotovo svih zloćudnih tumora kože, naročito melanoma. Izrazito visok rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu zadobile opekotine od sunca, te osobe koje povremeno intenzivno izlažu kožu UV zrakama (tokom treniranja na otvorenom, tijekom godišnjeg odmora i sl..). Kaže se da „koža pamti“, odnosno oštećenja koja UV zrake uzrokuju u stanicama kože tokom godina se nakupljaju i u određenom trenutku dovode do nastanka zloćudne promjene. U naročito rizičnu skupinu pripadaju i osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose, osobe kod kojih je član obitelji imao melanom ili neki drugi zloćudni tumor kože, te osobe s velikim brojem madeža. Cilj ove kampanje jeste edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja, te važnosti samopregleda mladeža.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top