skip to Main Content

Preventivna sistematska deratizacija-jesenja faza 2016.godine

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obavještava javnost da će na području Zeničko-dobojskog kantona u periodu od 31.10. do 07.12.2016. godine biti provedena akcija jesenje faze sistematske preventivne deratizacije.

Deratizaciju će na svim općinama/grada Kantona, prema ovjerenoj Naredbi i Rasporedu  od strane Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona,  sprovesti Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Cilj ove akcije je smanjenje broja glodara na biološki podnošljiv nivo za održavanje povoljne epidemiološke situacije na kantonu.

Ova akcija se sprovodi postavljanjem trovne mase na javne površine, obale rijeka, u kanalizacione šahtove, zajedničke prostorije stambenih zgrada, deponije čvrstih otpadaka, ugostiteljske, trgovačke, skladišne i privredne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte.

Deratizacija se sprovodi savremenim i efikasnim sredstvima za uništavanje glodara, a postavljeni mamci u kutijama označeni su sa oznakom OTROV, pa apelujemo na građanstvo da otrove ne diraju i ne pomjeraju sa postavljenih lokacija.

Pozivamo sve subjekte na saradnju pri izvođenju preventivne akcije, kako bi bila provedena što kvalitetnije, te kako bi postigli očekivani efekat i povoljnu epidemiološku situaciju na našem Kantonu i time zaštitili zdravlje stanovništva.

U prilogu se nalazi naredba za provođenje jesenje deratizacije, kao i raspored  provođenja jesenje deratizacije:

D I R E K TOR

____________________

Prim.dr.Senad Huseinagić

INZ.BA

Back To Top