skip to Main Content

Preporuke za hronične bolesnike u vrijeme pandemije Covid-19

Analiza dosadašnjih slučajeva infekcije Covid-19 ukazuje da starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima (poput visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, šećerne bolesti, bolesti dišnih puteva, zloćudnih bolesti) imaju veći rizik za razvoj teže kliničke slike koja zahtijeva bolničko liječenje, često u jedinicama intenzivnog liječenja, s povećanim rizikom smrtnog ishoda, ističu stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Ukoliko imate neku hroničnu bolest ili živite sa nekim ko je ima, jako je važno da uvedete posebne mjere opreza kako se ne bi došlo do oboljevanja, zato što bi simptomi kod tih osoba mogli da budu mnogo ozbiljniji.

Preporuke za osobe sa hroničnim bolestima su da obavezno prekriju nos i usta maramicom ili rukavom (ne rukama) kada kašlju ili kišu. Korištene maramice odmah treba baciti u u kantu za otpatke. Potrebno je često pranje ruku sapunom i vodom, odnosno gelom za ruke ako sapun i voda nisu dostupni.

Iz Instituta preporučuju da se stvori takvo okruženje da u svakom slučaju hronični bolesnici izbjegnu bliski kontakt sa osobama koji se ne osjećaju dobro, na bilo kojoj osnovi. Neophodno je naglasiti da je najlakši i najčešći unos virusa preko nosa, usta i očiju, pa zato ne dirajte oči, nos ili usta ako vam ruke nisu čiste.

Veoma je važno da čak i ako se hronični bolesnici ne osjećaju dobro, nastave da piju lijekove koji su im propisani. Neka pokušaju da, ako trebaju ići po recept za svoj lijek u fazi kad im nije dobro, zamole prijatelja, komšiju ili člana porodice da to uradi umjesto njih.

U doba pandemije hroničnim bolesnicima se pogotovo savjetuje da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod svog ljekara porodične medicine i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega. Preporučuje se najprije ljekara kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi potreban recept ili savjet. Ovo se sugeriše jer je sam odlazak, putovanje, ali i boravak u zdravstvenoj ustanovi u kojoj cirkuliše više, uglavnom bolesnih ljudi, kao i povratak kući rizičan po zdravlje i “kupljenje virusa usput”.

Hroničnim bolesnicima iz INZ-a savjetuju – Pazite šta jedete, pijte dosta tečnosti (vode) i odmarajte se. Ukoliko imate astmu nastavite svakodnevno da koristite preventivni inhalator kao što vam je i propisano. To će smanjiti rizik od toga da napad astme pokrene neki respiratorni virus, kao i koronavirus. Nosite stalno sa sobom i inhalator za olakšavanje tegoba – u slučaju da vaši simptomi astme počnu da se pogoršavaju. Ukoliko se vaše stanje pogorša, a postoji opasnost da imate koronavirus, pozovite telefonski porodičnu ambulantu u kojoj se liječite.

Iz INZ-a kažu i da, ukoliko imate dijabetes i simptome kao što su kašalj, visoka temperatura i otežano disanje, morate pažljivo da nadgledate nivo šećera u krvi i pozovete telefonski porodičnu ambulantu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top