skip to Main Content

Pregledima kod nutricionistice počela realizacija projekta “Zdrave navike za zdrave radnike”

Prvim pregledima odabranih učesnica i učesnika projekta, kod nutricionistice Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Maje Trifković jutros je počela realizacija projekta “Zdrave navike za zdrave radnike”.

Projekt je pokrenut povodom Svjetskog dana zdravlja, a prvenstveno je namijenjen zaposlenim u javnim ustanovama i preduzećima, podložnim kontinuiranom radu u sjedećem položaju i fizičkoj neaktivnosti na radnom mjestu.

Stotinu osoba će u narednim sedmicama imati jedinstvenu priliku da, uz pomoć stručnjaka, usvoji zdrave prehrambene i životne navike, kao stil života s krajnjim ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti. Sa njima će na sticanju i održavanju zdravih navika raditi stručni tim sastavljen od doktora, nutricioniste i ličnih trenera.

Kriteriji za izbor su bili da su osobe sa područja Grada Zenica ili da imaju mogućnost redovnog svakodnevnog dolaska i sa drugog područja u Zenicu; da rade u javnoj ustanovi ili preduzeću, javnoj obrazovnoj, zdravstvenoj ustanovi (vrtići, škole, fakulteti, domovi zdravlja, bolnica, administracija…);  te da žele u svoj život uvesti zdrave navike, obroke i vježbe. Uvjet o učešću isključivo osoba iz javnih ustanova i preduzeća je bio uvjet stranih donatora, koji su time željeli da se projekt fokusira na određenu ciljnu grupu, koja u svom radnom danu ponajviše vremena provodi u sjedećem, nezdravom položaju.

Prijave su podnošene online na ovoj stranici ili putem formi na email i telefax Instituta, a pristiglo je više od 280 prijava. Dodatni kriteriji su bili dobna i polna zastupljenost, različite dosadašnje radne navike, različita zdravstvena stanja kandidata/kandidatkinja.

Nakon što se tokom sedmice od 15. do 19. aprila obave pregledi svih 100 osoba, te urađena analiza sastava njihove tjelesne mase kroz više segmenata, biće napravljen individualni plan ishrane sastavljen od strane nutricioniste, te će svi učesnici početi sa treninzima sastavljenim od zumbe, kardiotreninga prilagođenog stepenu njihove fizičke aktivnosti, te korištenje fitness studija.

 

Back To Top