skip to Main Content

Skrining – pregled na melanom kože organizovan je tokom ove sedmice

Za preglede na melanom kože u akciji INZ-a prijavljeno 250 osoba, pregledima već utvrđeni tumori kože kod više osoba

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je, u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica, a povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma, organizovao višednevnu akciju pregleda i provjera zdravstvenog stanja stanovništva u Zenici i ZDK.

 Skrining – pregled na melanom kože organizovan je tokom ove sedmice, a ukupno će (pregledi traju do petka u 14 sati), biti pregledano oko 250 osoba. Obzirom da je, kao i ranije, broj prijavljeni veći od mogućnosti i termina tokom akcije, već je šesdesetak osoba prijavljeno za pregled u septembru, kada će akcija biti nastavljena.  Svi pregledani dobijaju zdravstveno promotivni materijal sa detaljnim informacijama o faktorima rizika za pojavu karcinoma kože, samopregledu – na koje promjene treba obratiti pažnju, preventivnim mjerama zaštite kao i pravilnom korištenju preparata za zaštitu od sunca i na poklon simbolično pakovanje preparata za zaštitu od sunca.

Cilj ove kampanje jeste edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda mladeža, rekla je dr. Elma Kuduzović, viši stručni saradnik za socijalnu medicinu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane.

 Melanom, kojeg često nazivaju tihim ubicom svakako spada u red bolesti novog doba. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu najzloćudnijeg tumora kože. Koža pamti svako izlaganje štetnom UV zračenju. Tu se posebno ističe kratkotrajno intenzivno izlaganje suncu i teške opekotine, posebno u djetinjstvu. Veliki je rizik i navika odlazak u salone za sunčanje tj.solarije. Studija Međunarodne agencije za istraživanje raka utvrdila je da izlaganje solariju prije 35. godine života povećava rizik za nastanak melanoma za 75%,  a postoji i jaka povezanost između upotrebe solarija i nastanka drugih zloćudnih tumora kože. Na temelju takvih rezultata veliki broj zemalja kao što su Australija i neke Europske zemlje je zabranio upotrebu solarija za mlađe od 18 godina, dok su neke države kao Brazil u potpunosti zabranile korištenje solarija.

 Ranije, uokviru akcije, Institut je organizovao zdravstveno-promotivni štand u holu Shopping centra Džananović. Prolaznici, građani Zenice, ali i drugih gradova imali su priliku da razgovaraju i posavjetuju se sa dermatologom, te saznaju više o ovoj temi.

 – U posljednjih nekoliko decenija značajno je u porast broj karcinoma kože. Ono što je bitno jeste pravovremeno otkrivanje i liječenje, čime se daje mogućnost da pacijent nastavi normalan život. U ovoj akciji javljaju nam se već pacijenti koji shvataju potrebu redovne kontrole, koja može spasiti život i sačuvati zdravlje, a i značajan je broj onih koji dolaze prvi put, kao rezultat naših aktivnosti na promociji potrebe kontrola. Sama činjenica da je ovom kontrolom pronađen određen broj tumora kože, te su osobe upućene na dalje korake u zaštiti zdravlja, operativne tretmane, govori o potrebi i značaju ove akcije, istakla je, između ostalog, dr. Samira Dajić Hrvanović, dermatolog iz Kantonalne bolnice Zenica, koja je učestvovala u aktivnostima INZ-a i KBZ-a. Preglede osobe koje su se prijavile na ovu akciju obavljale su, uz nju i dr. Nikolina Smajlović Lojina, Aida Muharemović i Aida Frndić.

 Iz INZ ističu još jednom da je preventiva najbitnija za budućnost i da djecu treba učiti odgovornom ponašanju prema zdravlju od najranijih dana.

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Back To Top