skip to Main Content

Predstavnicima općina i gradova ZDK predstavljen Nacrt Strategije ruralnog razvoja ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) je priredio Radionicu za predstavnike općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona na temu pripreme Nacrta Strategije ruralnog razvoja ovog Kantona, kao jednog od strateških planskih razvojnih dokumenata za narednih pet godina.

Multidisciplinarni pristup

Kako je istakao direktor Instituta dr. Senad Huseinagić, ruralni razvoj je mnogo više od poljoprivrede, pa mu se zato mora pristupiti multidisciplinarno, kroz više segmenata razvoja.

Izrada ovog dokumenta je povjerena INZ-u, a u njegovoj izradi radi tim desetak stručnjaka, koje predvodi prof.dr. Nezir Tanović. U timu su, osim predstavnika Instituta, predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Federalnog poljoprivrednog i Zavoda za agropedologiju, BH Šuma, federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo.

– Zeničko-dobojski kanton je prvi u BIH uoči bliskost i simbiozu između značaja poljoprivrede i značaja poboljšanja života na selu, istakao je tokom prezentacije jedan od recenzenata Strategije prof.dr. emeritus Vjekoslav Selak.

Akteri Radionice istakli su neophodnost da se Zeničko-dobojski kanton transformira iz primarno industrijskog u kanton proizvođača hrane, jer za to ima sve preduvjete i osnove.

– ZDK ima potencijale za proizvodnju i izvoz. Za sada samo proizvodi krompir i luk u dovoljnim količinama. Čak 85 posto hrane se uvozi, a čak 55 posto obradive zemlje stoji neiskorišteno, ističe prof.dr. Nezir Tanović, Rukovodilac tima koji izrađuje Strategiju.

I pored toga, postoje pozitivni primjeri, kao što su plastenička proizvodnja i jagodičasto voće koji su lideri ruralne proizvodnje. Također, istaknuto je da samo jedan proizvođač gljiva u Šijama kod Tešnja ima proizvodnju koja je veća od svih ostalih proizvođača u FBIH.

Prostora za napredak ima mnogo

– Organska proizvodnja, proizvodnja mesa, proizvodnja i prerada peradi su ono po čemu je ZDK lider, ali prostora za napredak ima još mnogo, ističe Tanović, dodajući da i pored toga neshvatljivo malo ima registrovanih poljoprivrednih obrta.

Senada Sejmenović, stručna savjetnica u Službi za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice za poljoprivredu sugerirala je niz potrebnih procesa na područja Grada Zenica, poput zone Eko parka Tvrtkovac, i pohvalila potrebu da postoje i osobe i dokumenti savjetodavnog tipa za ovu oblast.

Učesnici pohvalili strateški pristup, te izrazili želju da se unaprijedi način implementacije i „spuštanja“ ove buduće Strategije na lokalni nivo.

Izet Bašić, pomoćnik načelnika Zavidovića istakao je da je neophodno posebnu pažnju posvetiti problemu odlaska i projektima koji će zaustaviti odlaske sa sela.

Nakon što lokalne zajednice dodatno pošalju svoje sugestije i dopune, finalna verzija Nacrta biće upućena prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Kantona na usvajanje.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

 

Back To Top