skip to Main Content

Predstavnici INZ-a na skupu povodom Sedmice cilja održivog razvoja i Skupštini Komore sanitarnih inžinjera FBiH

Predstavnici INZ-a na skupu povodom Sedmice cilja održivog razvoja i Skupštini Komore sanitarnih inžinjera FBiH – Komora sanitarnih inžinjera Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i Uredom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) za BiH organizirala je proteklog vikenda skup povodom Sedmice cilja održivog razvoja – SDG (Sustainable Development Goal). U sklopu ovog skupa je održana i treća redovna Skupština Komore sanitarnih inžinjera FBiH.

Značajno učešće u radu skupa imao je i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. U ime Instituta uvodnu riječ je održao načelnik Službe za sanitarnu tehniku i DDD poslove Nermin Imamović. Prezentaciju o iskoristivosti animalnog otpada “Animalni otpad kao iskoristivi resurs, a ne okolišni problem” u sklopu održivog razvoja, a posebno kompanija za proizvodnju namirnica animalnog porijekla održao je Rusmir Goletić, stručni saradnik za Veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju. Manifestaciju promocije održivog razvoja”je podržao niz institucija, a na skupu je naglašeno da je implementacija 17 ciljeva koji su usvojeni od strane 193 države obaveza svih nivoa vlasti, kao i svih ministarstava, što je čini multidisciplinarnom.

SDG poslovna sedmica u BiH se obilježava od 10. do 14. juna 2019. godine. Predsjednik Komore sanitarnih inženjera FBiH Amar Ibrulj je izjavio da je potrebno raditi na umrežavanju svih struka koje izučavaju sektor zaštite okoliša u cilju poduzimanja preventivnih mjera za njeno očuvanje. Svoj aktivni doprinos u promociji održivog razvoja dali su studenti Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Back To Top