skip to Main Content

Predstavnici INZ-a na drugom bh. kongresu o vodama

Danas (četvrtak) je u Sarajevu počeo drugi bh. kongres o vodama, koji je okupio domaće i eksperte iz inostranstva. Prilika je to za razmjenu znanja i iskustava što može pomoći da se lakše uoče i razriješe problemi u domenu politike upravljanja vodnim resursima u Bosni i Hercegovini. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica na ovom kongresu predstavljaju dr. Jasmin Durmišević, dr. Nermin Rondić i Safet Kubat, sva trojica iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ-a.

Na otvaranju Kongresa je naglašeno da je voda važan resurs i mora se raditi na podizanju svijesti o njenoj zaštiti.

– Vode je sve manje zato moramo svi sudjelovati u očuvanju količine i kvalitete naših voda. Čuvajmo naše vodno bogatstvo, to je važno za našu budućnost – naglasio je na otvaranju predsjednik Udruženja konsultanata inženjera BiH (UKIBiH) Ešref Gačanica.

Dvodnevni skup dotiče oblasti bitne kako za stanovništvo, tako i za razvoj industrije i privrede u Bosni i Hercegovini. Ključne teme skupa su vodna politika u BiH na svim nivoima vlasti, vode u UN programu održivog razvoja, te EU legislativa i praksa, saradnja sektora voda s drugim sektorima, finansiranje projekata i kadrovi te obrazovanje u sektoru voda. U okviru tog kongresa predviđena je i posebna sesija pod nazivom ‘Informisanje javnosti o nacrtu kataloga kriterija za održivi razvoj u sektoru malih hidroelektrana u BiH’ (urađenom po ugledu na austrijski Tirol), u organizaciji GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Organizator Drugog bh. kongresa o vodama je Udruženje konsultanata inženjera BiH, a pokrovitelj Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Back To Top