skip to Main Content

Predavanje i diskusija o imunizaciji protiv COVID-19 u Studentskom centru UNZE

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane je održala interaktivnu diskusiju sa predavanjem u Studentskom centru Univerziteta u Zenici. Predavanje je inicirao direktor Centra da bi zajednički pokušali dati doprinos povećanju broja vakcinisanih studenata koji borave u ovom studentskom domu.

Kada se posmatra struktura do sada vakcinisanih studenata u domu, najveći dio čine studenti Medicinskog fakulteta u Zenici koji pohađaju studijske programe zdravstvene njege i opće medicine, što je i razumljivo. Želja menadžmenta Centra je da se do početka narednog semestra broj vakcinisanih studenata što je moguće više približi 100-postotnom obuhvatu.

U Centru boravi oko 220 studenata. U ovom momentu je taj broj nešto manji zbog nastave koja se na nekim studijskim smjerovima odvija djelomično “online”. Upravo ovako veliki broj mladih ljudi koji se po svojoj prirodi više druže i kreću u društvu može da poveća rizik za širenje COVID-19 kako unutar Studentskog doma, tako i u porodicama studenata koje su u pravilu u drugim općinama ZDK ili iz drugih kantona.

Ovaj susret sa studentima održan je u večernjim satima da bi se što više studenata moglo odazvati. Također, susret nije podrazumijevao samo klasično ex cathedra predavanje, nego je diskusija bila interaktivna: predavanje je trajalo oko 45 minuta, a studenti su narednih više od sat vremena postavljali pitanja, davali komentare, iznosili svoje dileme, dok su na sve to zaposlenici Službe za školsku higijenu dali odgovore. Nadamo se da će se što veći broj studenata u što kraćem periodu odlučiti na vakcinaciju protiv COVID-19.

Back To Top