skip to Main Content

Potpisan Sporazum o saradnji INZ i CK ZDK

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dr. Senad Huseinagić i Ermin Ćato, predstavnik Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas su u Zenici potpisali Sporazum o institucionalnoj saradnji koja podrazumjeva naučno-istraživačku, obrazovnu i stručnu saradnju.

Saradnja će se, kako je istaknuto, odvijati na polju zajedničkih projekata, istraživanja, organizacije i realizacije zdravstveno promotivnih aktivnosti, edukacije i razmjeni relevantnih podataka, zajedničkom nastupu, apliciranju i učestvovanju u naučno-istraživačkim projektima, organizovanje tematskih obuka, radionica, simpozija, seminara i okruglih stolova, te niz drugih aktivnosti, a sve u interesu građana Zeničko-dobojskog kantona i BiH.

Predstavnici CK ZDK i INZ-a su istakli da je društveno odgovorno ponašanje i briga pojedinaca, ali i institucija, posebno došla do izražaja u periodu pandemije.

Kao primjer dobre prakse je istaknuta odluka CK ZDK da uruči Zahvalnice osobama kod kojih je po prvi put u FBiH detektiran COVID-19, akoje su svojim odgovornim i savjesnim ponašanjem izbjegli mogućnost da u periodu kad se o virusu znalo jako malo dođe do njegovog značajnijeg širenja.

-Danas, više nego ikada, savjesno i odgovorno ponašanje svih nas pojedinaca je neophodno da bi društvo što prije i sa što manje negativnih posljedica pobijedilo i iza sebe ostavilo period pandemije. Vjerujem da će nastavak dugogodišnje saradnje INZ-a i Crvenog križa, sad ozvaničen i novim Sporazumom, biti značlajan doprinos tome, istakao je direktor Huseinagić.

Dogovoreno je da INZ organizuje i provede imunizaciju volontera CK i svih zainteresovanih dobrovoljnih darivalaca krvi u dvanaest općina i gradova ZDK, te je istaknuto da je dosadašnja saradnja u oblasti promocije zdravlja vrlo korisna i da je treba nastaviti i obogatiti novim sadržajima.

INZ

Back To Top