skip to Main Content

Posjeta tima INZ-a Zavodu za javno zdravstvo USK

Petočlani tim Školske higijene Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica boravio je u posjeti Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, koji u svom sastavu ima Službu za preventive zdravstvenu zaštitu mladih u školama i fakultetima.

Tokom dvodnevne posjete, kolege iz Bihaća željeli su da steknu uvid u znanja i iskustva u ovoj oblasti od tima Školske higijene Instituta. Posjeta i razgovori u Bihaću su treći susret sa kolegama iz zavoda za javno zdravstvo sa područja FBiH (Srednjobosanski, Tuzlanski, Unsko-sanski kanton) iz istog razloga.

Razgovaralo se o organizaciji djelatnosti preventivno-promotivne zdravstvene zaštite mladih u školama i fakultetima na primjeru Zenice, kao i o konkretnim metodologijama provođenja skrininga lokomotornog sistema (kičma i tabani), skrininga vida, te
skrininga sluha.

Također, tim Školske higijene INZ je predstavio o tome kako organizovati rad, te prikupiti povratne informacije o daljoj dijagnostičkoj obradi nakon provedenih skrining programa, uz napomene o svim otežavajućim aspektima.

Sa domaćinima iz Bihaća, tim INZ-a je posjetio jednu osnovnu školu u Bihaću, te su praktično “pokazno” proveli sva tri skrining programa.

– Iskreno se zahvaljujemo kolegama iz Bihaća što su za svog partnera izabrali Službu za školsku higijenu našeg Instituta. Saradnja i razmjena znanja i iskustva u oblasti preventivno-promotivne zdravstvene zaštite mladih u školama i fakultetima na relaciji Zenica – Bihać, ali i sa ostalim zavodima za javno zdravstvo koji provode ovu djelatnost nastavit će se i u budućnosti, istakao je vođa tima INZ-a stručni saradnik za školsku higijenu Nino Hasanica.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top