skip to Main Content

Početak istraživanja “Procjena prehrambenih navika i stanja uhranjenosti studentske populacije na Univerzitetu u Zenici“

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uz podršku Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona počeo je provođenje istraživanja o prehrambenim navikama i stanju uhranjenosti studentske populacije Univerziteta u Zenici, čija je realizacija planirana od marta do decembra 2024. godine.

Cilj ovog istraživanja je utvrditi prehrambene obrasce studenata te identificirati potencijalne negativne trendove među studentskom populacijom, što će pružiti osnov za buduće ciljane intervencije i rad sa studentima, saopćeno je.

Iako se dobar dio životnih navika usvaja u dječjoj dobi, studentsko doba je doba života u kojem adolescenti zakoračuju u svijet odraslih, po prvi put se osamostaljuju ukoliko se iseljavaju iz roditeljskih domova i tako dobivaju određenu slobodu i samostalno donose odluke, kako o svemu tako i o prehrani, pokazale su stručne studije.

Prehrambene navike često se pogoršavaju tokom studiranja i vrlo je vjerovatno da će navike koje steknu u ovom dobu života dugoročno zadržati te je imperativ, ukoliko nisu dosad, da se usvoje pravilne prehrambene i životne navike.

Promjena okoline, finansijska ograničenost, te fakultetske obaveze i obaveze van fakulteta mogu značajno negativno uticati na dotadašnje prehrambene i životne navike.

Obaveze ih često vezuju uz računare i stolove, tako da često dolazi do smanjenja fizičke aktivnosti. Zbog navedenih razloga studentsku prehranu karakterizira povećan unos brze hrane, slatkiša, grickalica i zaslađenih pića, smanjen unos voća i povrća, preskakanje obroka i smanjena učestalost samostalne pripreme obroka.

Usvajanjem pravilnih prehrambenih navika moguće je efikasno prevenirati pojavu hroničnih nezaraznih bolesti, posebno pretilost, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2, koje su u kontinuiranom porastu na globalnoj razini, napominju iz INZ.

Prepoznavanje nepoželjnih obrazaca prehrane i životnog stila kod adolescenata početna je tačka za provedbu mjera prevencije razvoja pretilosti i hroničnih nezaraznih bolesti, čijem razvoju, uz ostale faktore životnog stila, u značajnoj mjeri doprinosi prehrana.

Iz Instituta su pozvali sve Univerziteta u Zenici da prepoznaju značaj ovog istraživanja i odazovu se na njihov poziv.

Prijava je moguća putem broja telefona 032/448-008 ili putem e-maila [email protected].

Svim studentima, kako navode iz INZ, besplatno će biti dostupan pregled i savjetovanje s nutricionistom, u sklopu kojeg će se uraditi detaljna analiza sastava tjelesne mase i procjena prehrambenih navika.

INZ

Back To Top