skip to Main Content

Oralno zdravlje u predškolskim ustanovama

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine provodi aktivnosti koje su usmjerene  očuvanju oralnog zdravlja kod male raje. Družit ćemo se sa najstarijim  vrtićkim grupama u svim javnim i privatnim predškolskim ustanovama u Zeničko dobojskom kantonu.

Kroz radionicu ćemo zajedno učiti zašto je važno osim redovnog pranja ruku i održavanja lične higijene, redovno prati zube i  kako se zubi ispravno peru. Radionica je namijenjena najstarijim vrtićkim grupama, a animatori i voditelji radionica uposlenici Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Svako dijete koje učestvuje u radionici će dobiti diplomu i Curaprox četkicu za zube koju svake godine  donira Biassco d.o.o. žabljak, Usora.

Također  djeca u 17 predškolskih ustanova koje su izabrane metodom slučajnog odabira, će biti dio naučno istraživačkog rada „Procjena stanja oralnog zdravlja djece predškolske dobi“ koji je podržan i finansiran od strane Ministarstva zdravstva Zeničko – dobojskog kantona.

U okviru ovog projekta  dr. stomatologije Jasmin Meškić će zajedno sa uposlenicima Službe za školsku higijenu obavljati besplatne preglede usne šupljine kod djece kako bi se ustanovio status zdravlja usne šupljine (broj zuba sa karijesom, broj izvađenih i broj popravljenih zuba).

Roditelji djece kod kojih se uoče kariozni zubi će dobiti preporuku za detaljan pregled i tretman u stomatološkoj ordinaciji. Pregledi će se provoditi u predškolskim ustanovama uz radionicu „Oralno zdravlje“.

Zajedno brinemo o našem zdravlju,  jer zdrava mladost je zdrava starost.

INZ

 

 

Back To Top