skip to Main Content

ONE HEALTH U BIH (“ONE HEALTH IN BIH“) – Zenica – ponedjeljak 04. novembar

Po drugi put u BiH, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) organizuje obilježavanje “Dana Jednog zdravlja” (“One Health Day“), u hotelu Zenica, adresa: Kamberovića čikma bb Zenica, u ponedjeljak 4.11.2019. godine, sa početkom u 10 sati.

Stručni skup namijenjen je svim zainteresiranim stranama, zaposlenicima u državnim, entitetskim, kantonalnim i gradskim/općinskim institucijama, predstavnicima javnih ustanova, istraživačima, privatnom sektoru i drugima, a obuhavata stručnjake različitih profila, kao što su: ljekari, veterinari, ekolozi, biolozi, mikrobiolozi, sanitarni inženjeri, hemijski inženjeri, prehrambeni tehnolozi, nutricionisti i svi drugi eksperti koji smatraju da svojim djelovanjem mogu doprinijeti očuvanju zdravlja ljudi, životinja i zajedničkog im okoliša.

Cilj stručnog sastanka je upoznati sudionike, ali i široku javnost u BiH, sa One HealthInicijativom, kako bi se objasnili načela i važnost multisektorske suradnje u svakodnevnom radu, te promicali integraciju zdravlja ljudi, životinja i okoliša.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će po drugi put organizirati proslavu “Dana Jednog Zdravlja” u Bosni i Hercegovini (BiH). U tu svrhu planirano je održavanje stručnog skupa na temu: “JEDNO ZDRAVLJE U BIH” (eng. “One Health in BiH“), a skup će se održati u hotelu Zenica, grad Zenica, 04.11.2019. godine, sa početkom u 10:00 sati. Stručni skup je namijenjen svim zainteresovanim stranama, vladinim zvaničnicima, predstavnicima javnih institucija, istraživačima, privatnom sektoru i drugima, kao stručnjacima iz različitih oblasti (doktori, veterinari, eksperti za zaštitu okoiša i drugi). Cilj stručnog skupa je upoznati učesnike, ali i širu javnost u BiH sa One Health inicijativom kako bi se objasnili principi i značaj multisektorske saradnje u svakodnevnom radu, kao i promovisao integrativni pristup zdravlju ljudi, životinja, biljaka i okoliša.

Tokom stručnog skupa planirano je da se održiviše prezentacija, od strane zaposlenika INZ-a ali i uvaženih gostiju.

Ovaj događaj ukazuje na značaj multisektoralnog i kolaborativnog pristupa stručnjaka i eksperata iz različitih sektora, kao što su javno zdravlje, zdravlje životinja, zdravlje biljaka i zaštita okoliša, koji  bi trebalo da udruže snage kako bi podržali pristup „Jednom zdravlju“.

Back To Top