skip to Main Content

Okrugli stol “Kontrola ekoloških proizvoda od polja do stola” uokviru projekta “Centar za sigurnost i kvalitetu hrane”

Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba “Dr. Andrija Štampar” organizovao je danas (četvrtak) Okrugli stol u sklopu Projekta Centar za sigurnost i kvalitetu hrane. Naziv Okruglog stola je bio “Kontrola ekoloških proizvoda od polja do stola”. Jedan od učesnika skupa održanog u Zagrebu, na poziv domaćina i organizatora,  je bio predstavnik Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, rukovoditelj Veterinarskog zavoda INZ-a mr. Muhamed Gladan, dr.vet.med.

– Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je dio regionalnog Centra za sigurnost i kvalitetu hrane kroz naučnu saradnju, transfer znanja i učešće u zajedničkim projektima, a skup u Zagrebu dio je učvršćivanja te saradnje i utvrđivanje principa budućeg rada, naglasio je Gladan.

Prema podacima prezentiranim na skupu, u Hrvatskoj se svake godine bilježi rast broja ekoloških proizvođača, ali i površina pod ekološkom proizvodnjom, zbog čega je iznimno važno provoditi pravilnu i vjerodostojnu kontrolu takvih proizvoda.

Također, i u BiH se sve većem „eko-pokretu“ stanovništva koje naglašava značaj potrebe za izvornim načinom prehrane. Ekološka proizvodnja svakako je pretpostavka veće sigurnosti za kvalitetniji i zdravstveno sigurniji proizvod, a sami proces certificiranja stvara veće povjerenje potrošača. Upravo su to neki od zaključaka sudionika ovog Okruglog stola, kojim je još jednom potvrđena važnost kontinuirane kontrole ekoloških proizvoda te osiguravanje što bolje kvalitete potrošačima.

– Dobijanje certifikata za određeni proizvod garancija je da je cjelokupni proizvodni proces kontroliran, uključujući fazu proizvodnje, prerade, čuvanja i deklariranja. U Hrvatskoj je i dalje najveći dio proizvoda iz konvencionalnog uzgoja, ali se broj ekoloških proizvođača svake godine povećava. Ta činjenica pokazuje da naši poljoprivrednici prepoznaju važnost ekološke proizvodnje, ali i veću mogućnost prodaje takvih proizvoda na europskom tržištu. Naša dužnost je da im omogućimo što bolju analizu proizvoda te pomognemo u postizanju jače konkurentnosti hrvatskih proizvođača hrane, što je ujedno i jedan od glavnih ciljeva Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, istaknuo je Zvonimir Šostar, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Osim toga, stručnjaci su istaknuli kako je primjetna sve veća potražnja za ekološkim proizvodima, ali i nužnost proširenja proizvodnog asortimana, kao i sve veći interes za okrupnjavanjem ekološke poljoprivredne proizvodnje te pojednostavljivanje pojedinih zakonskih procedura i postupaka implementacije ekološke poljoprivrede, a sve u svrhu olakšavanja plasmana i konkurentnosti eko proizvođača na EU tržištu.

Projekt “Centar za sigurnost i kvalitetu hrane” provode NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, zajedno s partnerom Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga ”Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija”, a traje od 1. oktobra 2018. do 1. oktobra 2022. godine.

Back To Top