skip to Main Content

Od 577 pregledanih u ZDK, na koži 39 osoba promjene koje zahtijevaju dalju dijagnostiku

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji s Ministarstvom zdravstva Zeničko-dobojskog kantona pokrenuo je tokom maja i juna sveobuhvatan Program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na području Zeničko-dobojskog kantona.

Potreba preventivnih pregleda

Glavni cilj ovog programa je bio podizanje svijesti javnosti o važnosti redovnih dermatoloških pregleda te pružanje mogućnosti svim građanima Zeničko-dobojskog kantona na pristup besplatnim, stručnim pregledima. Program je naglasio važnost preventivnih mjera, poput korištenja zaštitnih krema, nošenja odgovarajuće odjeće i izbjegavanja prekomjernog izlaganja suncu.

– Tokom mjeseca maja i juna pregledi su se odvijali u osam općina i gradova ovog kantona. Kroz ovu inicijativu, specijalisti dermatologije koriste dermatoskop – specijalizirani alat koji omogućava detaljan pregled kože i otkrivanje potencijalno opasnih promjena na koži. Tokom pregleda, dermatolozi pregledaju mladeže i druge promjene na koži, te savjetuju pacijente o daljnjim koracima ukoliko primijete nešto sumnjivo. Pregledi su bili otvoreni za sve građane, a posebna pažnja se posvetila onima koji su u većem riziku, kao što su osobe sa svijetlom puti, one koje imaju veliki broj madeža, ili one koje su često izložene suncu zbog posla ili rekreacije, ističe dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Rezultati potvrdili značaj prevencije

U toku 26 radnih dana standardnim kliničkim pregledom kože i pregledom pomoću dermatoskopa pregledano je 577 osoba u osam gradova i općina ZDK. Obradom statističkih podataka kod 39 osoba su otkrivene promjene koje su zahtijevale dalju dijagnostičku obradu.

Postavljena je sumnja na bazocelularni karcinom kod 23 osobe – ovo je najčešći oblik zloćudnih tumora kože, ali ujedno i najmanje opasan. Sumnja na planocelularni karcinom postavljena je  kod sedam osoba – riječ o drugom najčešćem obliku zloćudnih tumora kože, jer se može proširiti u limfne čvorove i ostale organe. Kod pet osoba je postavljena sumnja na melanom, za čiji nastanak najvažniji su okolišni faktori, odnosno UV zračenje i genetska komponenta.

U toku septembra pregledi će se održati u još tri općine na području Zeničko-dobojskog kantona, rečeno je u Institutu.

INZ

 

Back To Top