skip to Main Content

O realizaciji projekta “Od spoznaje do liječenja: Žene  glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini”

S ciljem implementacije Projekta “Od spoznaje do liječenja: Žene  glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini”, 11.10.2022. godine održan je sastanak kojem su prisustvovali članovi Koordinacionog tijela za realizaciju Projekta ispred Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, dr. Kasim Spahić, Sead Begagić) MA; predstavnici NVO RE.TE kao glavni nosioci Projekta (Luka Gilliberti, Lejla Tuzlak); predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica koji organizuju i upravljaju svim aktivnostima na Projektu, ljekari specijalisti radiologije iz Kantonalne bolnice Zenica koji očitavaju mamografske snimke, radiološki inženjeri iz lokalnih centara koji su uključeni u Projekt (KBZ Zenica, OB Tešanj, DZ Zavidovići, DZ Maglaj, DZ Žepče i DZ Visoko); ljekari specijalisti patologije iz KBZ i OB Tešanj.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica softverske kompanije koja je implementirala softversku platformu za upravljanje i praćenje svih aktivnosti na Projektu. Sastanak je održan s ciljem razmjene iskustava sa stručne edukacije u Univerzitetskoj bolnici u Torinu koju su prošli ljekari specijalisti radiologije, radiološki inženjeri i  ljekari specijalisti patologije. Edukacijom je bilo obuhvaćeno 16 zdravstvenih profesionalaca iz Zeničko-dobojskog kantona.

Svi učesnici iskazali su svoja iskustva sa edukacije kao i prijedloge za poboljšanje efikasnosti rada u Projektu ranog otkrivanja karcinoma dojke. Polaznicima su predočeni statistički podaci o efikasnosti Projekta, iskazani problemi, nedostaci kao i prijedlozi za poboljšanje organizacije rada kao  i poboljšanje softverske platforme.  Razgovarano je o predloženim radnim procedurama koje treba poboljšati na osnovu dosadašnjeg iskustva sa edukacije aktera sastanka.

Dosadašnja politika dvostrukog očitanja svakog snimka je zadržana kao jedna od glavnih politika programa skrininga, a određeni su ljekari specijalisti radiologije iz Kantonalne bolnice Zenica koji će  preuzeti ulogu drugog ekspertnog čitača snimaka koju su do završetka edukacije imali radiolozi iz Italije.

Back To Top