skip to Main Content

Novi projekt INZ: edukacija o reproduktivnom zdravlju 2.300 djevojčica u svim školama ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) pokreće tokom novembra novi veliki projekt “Zdrave, snažne, edukovane”, kojim je planirano da budu obuhvaćene sve djevojčice uzrasta šestog razreda osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu, njih oko dvije hiljade i tri stotine (2.300).

Projekt provodi Služba za školsku higijenu INZ-a uz partnersku pomoć društveno odgovornih kompanija, koje su osigurale poklone i prateći materijal za radionice koje će biti održane u svim školskim objektima dvanaest općina ovog kantona.

– Zbog kulturnih običaja i stigmatizacije čak i danas veliki broj djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom reproduktivnom razvoju. Stoga, Služba za školsku higijenu INZ-a pokreće seriju radionica, i časova edukacije, koji podrazumijevaju prezentaciju glavne teme, razgovor na temu i odgovore na pitanja, te podjelu poklon paketa i zdravstveno-edukativnih brošura, ističe dr. Fadil Šabović, načelnik ove službe.

Poklon pakete su osigurale su dvije društveno odgovorne kompanije – dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo i Violeta d.o.o. Grude, a ukupna vrijednost donacije prelazi 20.000 KM. Kroz donaciju svakoj djevojčici koja bude prisustvovala radionici biće obezbijeđen poklon paket koji sadržava preparate za higijenu tokom menstruacije.

Projekat će biti provođen do kraja školske 2019./2020. godine u oko 75 osnovnih škola, od Tešnja, Usore i Doboj Juga na sjeveru, do Visokog, Breze i Olova na jugu kantona.

Kako ističe dr. Šabović, obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom, a u nju će djevojčice moći zapisivati i bitne podatke i informacije. Indirektno, biće to pomoć i roditeljima u boljem razumjevanju procesa kroz koje prolaze njihove kćerke.

Prema informacijama iz INZ, u narednim sedmicama prve radionice biće održane na području Olova, Kaknja, Breze i Zenice, a plan je da do proljeća naredne godine radionicama i razgovorima budu obuhvaćene sve djevojčice uzrasta adekvatnog za razgovore na ovu temu.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top