skip to Main Content

Nadzor nad gripom u ZDK – Manji broj oboljelih od gripe u ZDK

Na teritoriji ZDK tokom 47. sedmice ove, 2018. godine evidentirano je ukupno 728 osoba oboljelih od akutnih respiratornih infekcije (ARI), te 89 influenci sličnih oboljenja (ILI), što je gledano po sedmicama, ukupno najmanje evidentiranih oboljelih osoba u posljednjih mjesec dana.

Najveći broj oboljelih evidentiran je i dalje u Tešnju (299 ARI i 17 ILI), te Visokom (226 ARI I 6 ILI). I u ove dvije općine je, također, zabilježeno smanjenje broja evidentiranih oboljelih osoba. Više od stotinu prijavljenih oboljelih ima samo još u Zavidovićima (65 ARI i 47 ILI).

U protekloj sedmici, iz općina Doboj Jug, Usora, Kakanj i Žepče nisu dostavljeni izvještaji, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Tokom perioda koji je sa povećanim brojem oboljelih od gripe i sličnih respiratornih oboljenja, kako je već najavljeno, INZ objavljuje sedmične preglede broja oboljelih na svojoj web stranici.

U Kantonalnoj bolnici Zenica niti tokom 47. sedmice ove godine, kao ni tokom proteklih šest sedmica otkako se prati stanje I broj oboljelih, na sreću, nije bilo hospitaliziranih slučajeva teške akutne respiratorne infekcije.

Više informacija o globalnom trendu gripe i sličnih oboljenja u ovoj sezoni možete potražiti u dvosedmičnim izvještajima na internet stranici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO’s biweekly global updates).

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top