skip to Main Content

Na međunarodnom skupu o mjeriteljstvu predstavljen „One health“ koncept rada INZ

Zvaničnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) protekla dva dana imali su priliku široj regionalnoj i međunarodnoj javnosti predstaviti koncept Jednog – jedinstvenog zdravlja (One health) po kojem ova institucija prva i za sada jedina u potpunosti posluje na području jugoistočne Evrope.

Naime, povodom 20. maja, Svjetskog dana mjeriteljstva, HMD – Hrvatsko mjeriteljsko društvo i partneri su organizovali dvodnevni međunarodni skup – konferenciju Konferencija “Svjetski dan mjeriteljstva”. Zbog okolnosti globalne pandemije COVID-19, skup je organiziran u online formi, a prisustvovalo mu je više od 300 stručnjaka iz regiona i Evrope.

Uz HMD, organizatori konferencije na kojoj je predstavljeno četrdesetak tema su bili su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Državni zavod za mjeriteljstvo Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska akreditacijska agencija, Hrvatski zavod za norme, Institut Ruđer Bošković, Inovacijski centar Nikola Tesla, te Nastavni zavod za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” Zagreb.

Kroz sekcije Mjerenje za zdravlje, Novostim u zakonodavstvu i akreditaciji, Projekti imatelja Nacionalnih mjernih laboratorija, Mjeriteljstvo u praksi, te Zanimljivosti iz povijesti mjeriteljstva govorilo se o nacionalnim i međunarodnim standardima, mjeriteljstvu, a sve kroz prizmu aktuelne pandemije.

Mladen Jakovčić, predsjednik HMD-a izrazio je zadovoljstvo učešćem INZ-a i predstavljanjem jedinstvenog koncepta na ovom prostoru, kojeg INZ implementira po uzoru na zapadnoevropske instituije javnog zdravlja, a podrazumjeva zajedničku – jedinstvenu brigu o zdravlju ljudi, životinja i bilja.

Autori rada i virtuelne prezentacije INZ-a bili su dr. Senad Huseinagić, direktor INZ-a, Muhamed Gladan, rukovoditelj zavoda za veterinarstvo INZ-a, te Benjamin Čaušević, menadžer za kvalitet INZ-a, koji je ujedno i prezentirao ovaj rad i temu “Izazovi One healtha u BIH”.

Učesnici skupa iz BiH su bili i direktor laboratorija Verlab Sarajevo Almir Badnjević, na temu “Zakonski mjeriteljski okvir za medicinska mjerenja”, te doc. dr. sc. Belma Fakić iz zeničkog Instituta “Kemal Kapetanović” na temu “Uzorkovanje i reprezentativnost uzorka”.

Predavači na skupu su bili još iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Portugala, a dolaze iz oblasti javnog zdravstva, medicinskih ustanova, agencija za lijekove, državnih zavoda, fakulteta, službi, komercijalnih kompanija i državnih ministarstava.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Back To Top