skip to Main Content

Na kongresu laboratorijske dijagnostike u Hrvatskoj predstavljen i rad stručnjaka INZ-a

U Brelima (Hrvatska) u toku je osmi Hrvatski kongres laboratorijske dijagnostike s medunarodnim učešćem, u organizaciji Hrvatske laboratorijske udruge (HLU), na kojem je prisutan i Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica.

Ibrahimagić  sa ostalim učesnicima iz BiH

Jedan od učesnika na kongresu kao autor i prezenter stručnog rada je i načelnik Službe za hemijsku dijagnostiku Instituta doc. dr. sc. Amir Ibrahimagić, dipl.ing. MLD.

Koautorica rada je načelnica Službe za kliničku mikrobiologiju INZ-a prof. dr. sc. Selma Uzunović, dr. med., spec. mikrobiologije.

Tema rada je “Synergistic effect between honeys and antibiotics on susceptibillity/resistance of oxacillinase-producing Acinetobacter baumannii isolates” (Sinergizam djelovanja meda i antibiotika na osjetljivost ili rezistentnost oksacilinaza producirajućih Acinetobacter baumannii izolata).

Kongres je multidisciplinaran, radovi su iz petnaest tematskih oblasti, a zamišljen je kao most između naučnika i stručnjaka različitih specijalnosti.

Sa jedne od radionica o zaštiti u laboratorijama

Rad Kongresa odvija se kroz plenarna predavanja, usmena izlaganja, poster prezentacije, usklađene rasprave i radionice, čime je pružena prilika svim sudionicima za razmjenu znanja i informacija vezanih uz naučna istraživanja, nove ideje i tehnologije, kao i njihovu primjenu u svakodnevnoj dijagnostičkoj i kliničkoj praksi.

Glavna tema ovogodišnjeg 8. kongresa je „Laboratorijska dijagnostika u kliničkoj praksi i naučnom istraživanju“.

Suorganizatori skupa u Brelima su Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu HLZ-a, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Medicinski fakultet Osijek, Internacionalna federacija za biomedicinske znanosti (IFBLS) i Europsko društvo za biološku sigurnost (EBSA).

Back To Top