skip to Main Content

Na INZ-u omogućena dijagnostika zaraznih bolesti pčela

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) neprestano unapređuje svoje usluge prema korisnicima, a najnoviji iskorak je omogućavanje dijagnostike zaraznih bolesti pčela u jednoj od naših akreditiranih i ovlaštenih laboratorija.

– Naše opredjeljenje i želja je da stalno poboljšavamo rad, ali i širimo spektar i kvalitet usluga. Zato smo nastavili sa projektom osposobljavanja i proširivanja usluga svojih laboratorija, pored već akreditovanih laboratorija za mikrobiologiju hrane i vode, za hemijsku dijagnostiku i laboratorija za dijagnostiku zaraznih i parazitarnih bolesti životinja, kaže rukovoditelj Veterinarskog zavoda INZ-a  mr. Muhamed Gladan, dr.vet.med.

Dijagnostiku zaraznih bolesti pčela moguće je obaviti uokviru ispitnih laboratorija Službe za epizootiologiju, koja se bavi dijagnostikom bakterijskih i drugih zaraznih i parazitarnih bolesti životinja.

Laboratorija se nalazi u Zenici, na adresi Travnička cesta 7, u kompleksu Instituta „Kemal Kapetanović“.

Novouspostavljena laboratorija ima kadrovske, tehničke i prostorne uvjete i kapacitete da pruži usluge svim zainteresovanim sa područja Zeničko-dobojskog kantona, ali i cijele države.

Dijagnostika zaraznih bolesti pčela se obavlja shodno zakonskim propisima, uz prethodno pribavljene certifikate, akreditacije i rješenja nadležnih. Ponuđene su sljedeće vrste pretraga – američka i evropska gnjiloća/kuga legla, krečno/kameno leglo, nozemoza, varooza, tropileloza, akaroza, te etinioza.

– Postoji interes pčelarskih organizacija i samih pčelara sa područja ZDK, ali i cijele države. Sa prvim proljetnim danima se vrše pregledi pčelinjaka/košnica, navodi Gladan, napominjući da su ovi pregledi obaveza predviđena Programom mjera zdravstvene zaštite životinja i načinom njihovog provođenja u 2019. godini, kao i propisanim obavezama iz Pravilnika o pčelarstvu (“Sl. nov. FBiH”, broj 31/18).

Svi zainteresovani korisnici usluga dijagnostike zaraznih bolesti pčela se mogu već javiti u Veterinarski zavod Instituta za zdravlje i sigurnost i dogovoriti ove usluge. Iz INZ-a napominju da za pružanje ovih usluga posjeduju odobrenje Federalnog mistarstava poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Kontakt osoba za ove usluge u INZ je magistrica biologije, Aida Fajković, stručni saradnik za veterinarsku mikrobiologiju. Kontaktirati je možete na email aida.fajkovic@inz.ba ili tel. 032/445-890.

Kontakt Instituta za zdravlje i sigurnost hrane – email info@inz.ba, tel. 032/448-001.

Back To Top