skip to Main Content

N1: ZDK – korak ispred drugih

Protekla dva dana, ekipe N1 boravile su u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, te objavile nekoliko priloga iz našeg Instituta. Prenosimo sažetak objava, a video prilozi su dostupni na njihovoj web platformi – N1 Bosna i Hercegovina. Hvala timu i producentima N1 na iskazanom interesu za naš rad.

Korak ispred drugih u procesu vakcinacije je Zeničko-dobojski kanton (ZDK) u Federaciji. Razlog tome je nešto manji broj zdravstvenih radnika u odnosu na druge veće kantone, kao i dobra organizovanost procesa imunizacije tvrde nadležni.

Skromni broj vakcina je utrošen, a za početak masovne vakcinacije očekuju i veći broj vakcina u narednom periodu.

Pfizer u Zenici

Pfizerove vakcine. Upravo iz Mostara stigle u Zenicu. Izvađene iz hladnog lanca trebaju biti iskorištene u narednih pet dana. I hoće, jer je riječ o revakcinaciji medicinskog osoblja, uvjervaju nadležni. S obzirom na mali broj vakcina općenito pristiglih u BiH, svih 6.600 dodijeljenih ZDK-u je iskorišteno. Iako vrlo skromno, ipak u ovom Kantonu već su vakcinisani stariji od 75 i hronični bolesnici.

“Prijavljivanje ide putem porodične ambulante , porodične medicine, tamo se prave ti spiskovi I domovi zdravlja pozivaju te građane. U izradi je internet aplikacija za prijavu građana”, pojasnio je Alis Kozica, šef procesa vakcinacije u ZDK.

“Imamo još uvijek zahtjeva zdravstvenih radnika koji su iz ovih ili onih razloga propustili imali neke dileme, sad ih više nemaju, sad se žele ponovo vakcinisati, i usmjeravamo ih prema njihovom mjestu stanovanja, tako da interes raste”, dodao je Senad Huseinagić, direktor INZ.

“Mislim da smo među prvima koji su to najbolje organzirali, imamo najmanji broj propalih doza. Određeni broj doza mora propasti s obzirom na način vakcinacije. Pravimo pripreme čak i za masovniju vakcinaciju tipa zeničke Arene ili nekih drugih hala i objekata u drugim gradovima”, pojasnio je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

U cilju što efikasnijeg praćenja procesa masovne imunizacije u ZDK Zavod zdravstvenog osiguranja je omogućio pristup centralnom zdravstvenom sistemu, te pružio informatičku podršku za elektronsko evidentiranja provođenja masovne COVID-19 imunizacije građana Zenice u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.

Na ovaj način će se elektronskom zdravstvenom kartonu evidentirati informacije o primljenoj vakcini, vrsti primljene vakcine, datumu prijema vakcine i datumu revakcinacije. Na ovaj način će se moći pratiti statistička evidencija o broju vakcinisanih i revakcinisanih građana.

Za N1 govori Šef tima za imunizaciju Zeničko- dobojskog kantona, dr. Alis Kozica.

N1: Koliko vakcina je raspodjeljeno u Zeničko – dobojskom koliko vakcina raspolaže ZDK?

Kozica: Do sada je zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu (12 domova zdravlja i dvije bolnice za svoje zaposlenike, a domovi zdravlja za imunizaciju i građana, te starački domovi, dva u Zenica, po jedan u Usori i Žepču), podijeljeno oko 6.600 vakcina. Tokom vikenda i početkom sedmice očekujemo da su sve raspoređene vakcine upotrijebljene. Vakcine su, redom, stizale, proizvođača AstraZeneca, Pfizer i Sinovac, iz donacija i COVAX programa.

Od sutra počinje revakcinacija “rezervisanim” Pfizer vakcinama – 1.140 vakcina za osobe koje su primile vakcinu ovog proizvođača. U ovom trenutku nemamo službene najave ZZJZ FBIH koji nam dostavlja vakcine za dalju distribuciju domovima zdravlja.

Prva i druga faza

N1: Da li je završena I faza vakcinacije zdravstvenih radnika koliko ih je bilo u planu?

Kozlca: Da, nešto više od 2.700 osoba u zdravstvenim ustanovama, prvo javnim domovima zdravlja, bolnicama, a u kasnijoj fazi privatne stomatološke ordinacije, apoteke i klinike je vakcinisano. Svi koji su iskazali želju su vakcinisani i onda se prešlo na fazu vakcinisanja starijih građana.

N1: Kada završavate vakcinaciju u II fazi, u domovima za stare, 75+ ?

Kozica: U ZDK je vakcinisanje po domovima završeno. U manjim mjestima je početkom, a u većim mjestima krajem prošle sedmice krenula i imunizacija OPĆE populacije, 75+, uopćeno 60+ i hroničnih. Za to koga vakcinišu i kojom dinamikom odgovaraju i građane pozivaju Domovi zdravlja. Prema podacima iz domova zdravlja do ovog jutra je upotrijebljeno oko 1.600 vakcina općoj populaciji. Svaka nova isporuka – od onog što pripadne Federaciji, ZDK dobija 15 posto, a onda se distribuira po interesu/prijavama i broju stanovništva na 12 općina/gradova ZDK.

N1: U KS je ‘spremna’ Zetra, a vakcina nema za masovnu imunizaciju? Kada može uopšte biti masovna imunizacija u ZDK?

Kozica: Prije početka vakcinisanja opće populacije, dok su još bili vakcinisani zdravstveni radnici, bio je iskazan interes za vakcinisanjem oko 20.000 osoba starije životne dobi i hroničnih bolesnika. Na taj broj treba dodati i mlađe, koji se isto mogu prijavljivati, ali ti spiskovi u ovoj fazi nam nisu dostavljani.

Što se tiče “masovne” vakcinacije ona će posebno biti potrebna ako počnu pristizati Sputnik-V vakcine, obzirom da je njihova upotreba moguća samo u roku od dva sata od trenutka “vađenja iz hladnog lanca”, odnosno specijaliziranih frižidera. I pored toga, pripremljen je punkt za masovno vakcinisanje u Areni Zenica.

Punkt omogućava vakcinisanje 1.000 osoba za jedan dan. Sve tehničke pretpostavke su isplanirane i urađene, tako da jedino preostaje da čekamo veće količine vakcina. Podsjetićemo, da su pojedine medijske najave govorile od 80-180 hiljada vakcina u narednih 5-6 sedmica.

Back To Top